Ugrs a tartalomhoz

 

Könyvingyenesség a nyomtatott és a digitális korban

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/75159/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published




Type = Article
Cm:
Könyvingyenesség a nyomtatott és a digitális korban
Ltrehoz:
Kerekes, Pál
Kiad:
Korunk Baráti Társaság
Dtum:
2018-02-01
Tma:
Z004 Books. Writing. Paleography / könyvészet, írás, paleográfia
Z665 Library Science. Information Science / könyvtártudomány, információtudomány
ZA Information resources / információforrások
ZA4050 Electronic information resources / elektronikus információforrások
Tartalmi lers:
A következő tanulmány – amely az ingyenes magyar könyv történetét feldolgozó rövidesen megjelenő esszé egy fejezetének átdolgozása – arra próbál adatokat és szempontokat felmutatni, hogy az ingyenesség tulajdonképp összes egészében végigvonul a nyomtatott kiadványok történetén. Az ingyenesség csak ritka esetben jelentett egyben értéktelen, használhatatlan írásműveket. A digitalizáció eredményeként kiépült szabad (korlátozás nélkül ingyenes) elérésű roppant méretű globális és hazai könyvbázisok létrejötte és emelkedő népszerűsége szinte kiköveteli, hogy az ingyenes könyvhöz való olvasói – de mondhatjuk – társadalmi megítélést tanulmányozzuk, informatikai összetevőket is beszámítva, újraértelmezzük. Az elektronikus könyv fejlődésben nemigen adódik olyasmi, ami nem történt volna meg a nyomtatott kiadványok hosszú történelmében. A mai elektronikus könyv felélesztette ingyenességnek is bőven vannak előzményei a print korszakából.
Hangsúlyozni kell, hogy az ingyenességet a jelen tanulmányban úgy értjük, hogy olvasói ingyenesség. A könyvkészítés, nem beszélve magáról a tartalom megalkotásáról, mindig is költséges, drága folyamat volt, és ma is az.
Az is megingathatatlan kiindulópont, hogy az ingyenes szabad könyvelérés fogalma alatt kizárólag a legális könyvletöltést, szövegelérést értem. Ezt akkor is tartható relációnak tartom, ha sokszor nagyon vékonyak, akár nem is láthatók egyértelműen a puritán felhasználók számára a legális és illegális kompjuterezés határvonalai.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Kerekes, Pál (2018) Könyvingyenesség a nyomtatott és a digitális korban. KORUNK (KOLOZSVÁR), 2018 (2). pp. 112-118. ISSN 1222-8338
Kapcsolat:
Ltrehoz:
info:eu-repo/semantics/openAccess