Ugrs a tartalomhoz

 

Amit az e-könyv olvasásról tudni érdemes!

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/75154/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published




Type = Article
Cm:
Amit az e-könyv olvasásról tudni érdemes!
Ltrehoz:
Kerekes, Pál
Kiad:
OSZK Könyvtári Intézet
Dtum:
2015-01-15
Tma:
Z004 Books. Writing. Paleography / könyvészet, írás, paleográfia
Z665 Library Science. Information Science / könyvtártudomány, információtudomány
ZA Information resources / információforrások
ZA4050 Electronic information resources / elektronikus információforrások
Tartalmi lers:
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézete e-book workshopot és könyvfórumot rendezett 2014. október 15-én az Országos Könyvtári Napok keretében. A munkatalálkozó célja az volt, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek a jövőbeli és a jelenlegi könyvtárosok, szakmabeliek, bölcsész beállítottságú érdeklődők az e-könyv olvasó eszközök használatáról. Az előzetes bejelentkezés meghaladta a százhúsz érdeklődőt. A becslések szerint ennél is többen voltak jelen a kar zsúfolásig megtelt tanácsteremében.
Megnyitóbeszédében Orlovszky Géza dékánhelyettes, a Kar vezetését képviselve, ám jórészt saját, bölcsész-informatikai kötődésére hivatkozva hangsúlyozta a kérdéskör fontosságát. Majd a digitalizálási projektekben korábban személyesen is részt vett Biró Albert, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács alelnöke fejtette ki: az elektronikus könyvtárat ne csak a kormány digitalizációs programja alapján képzeljük el, hanem az e-könyv kérdéskör felől is vizsgáljuk. Kiszl Péter bevezetőjében – a közönséget egy húsz évvel korábbi ELTE szakmai program előadáscímeivel szembesítve – arra mutatott rá, hogy a könyvtáros képzésben már akkor évtizedekkel előre, a most jelenné vált problémák felé tekintett a hajdani Könyvtártudományi Tanszék. Kritikus társadalmi, tudományos és üzleti problémák kezeléséhez csakis a minőségi képzés folyamatos fejlesztésével, az új elméletek oktatásba illesztésével biztosítható a mindenkor kompetens szakemberek megnyugtató jelenléte – foglalta össze mondanivalóját az ELTE intézetigazgatója, tanszékvezető habilitált egyetemi docense.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Kerekes, Pál (2015) Amit az e-könyv olvasásról tudni érdemes! KÖNYV KÖNYVTÁR KÖNYVTÁROS, 2015 (1). pp. 31-35. ISSN 1216-6804
Kapcsolat:
Ltrehoz:
info:eu-repo/semantics/openAccess