Ugrs a tartalomhoz

 

A városklíma jellegzetességei és hatásai

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/74416/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published


Type = Book Section
Cm:
A városklíma jellegzetességei és hatásai
Ltrehoz:
Szegedi, Sándor
Tóth, Tamás
Lázár, István
László, Elemér
Kzremkd:
Kalmár, Ferenc
Kiad:
Akadémia Kiadó
Dtum:
2014-01-01
Tma:
QE04 Meteorology / meteorológia
TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
Tartalmi lers:
A harmadik évezred elején a városok robbanásszerű növekedésének eredményeként a Föld népességének közel fele – hozzávetőleg 3 milliárd fő – él városokban. Az urbani-záció gyorsulása a vele járó környezeti problémák felerősödését is kiváltotta. A városi lakosság gyarapodásával egyre nagyobb számú népességet érintenek közvetlenül a kedvezőtlen környezeti hatások. Közöttük fontos helyet foglalnak el a meteorológiai, éghajlati következmények. Alapvető jelentőségű a felszín fizikai jellemzőinek és a le-vegő összetételének megváltozása a beépített területeken, amelyek legszembetűnőbb hatása a levegőminőség romlása, ezenkívül azonban szinte az összes meteorológiai elem megváltozik kisebb-nagyobb mértékben a külterülethez képest. A városklíma ki-fejezés összefoglalóan azt fejezi ki, hogy a települések beépített területén sajátos helyi klíma, azaz a város környéki területekétől eltérő éghajlat jön létre. A városklíma jelen-ségei közül e munka keretében az egyik fontos éghajlat-módosulással, a városok terü-letén a környező beépítetlen felszínekhez viszonyítva kialakuló hőmérsékleti többlet, az úgynevezett városi hősziget (urban heat island – UHI) vizsgálatával foglalkozunk.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Book Section
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/bookPart
Formtum:
text
Azonost:
Szegedi, Sándor and Tóth, Tamás and Lázár, István and László, Elemér (2014) A városklíma jellegzetességei és hatásai. In: Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával. Akadémia Kiadó, Budapest, pp. 51-82. ISBN 978 963 05 9540 7
Kapcsolat: