Ugrs a tartalomhoz

 

Vándorlási helyzetkép 2016-ban egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településről

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/74066/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published



Type = Article
Cm:
Vándorlási helyzetkép 2016-ban egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településről
Ltrehoz:
Hegyi-Kéri, Ágnes
Horváth, Klaudia
Kiad:
MTA Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete
Dtum:
2017
Tma:
HM4 Social processes / társadalmi folyamatok
HN1 Social problems / társadalmi-szociális problémák
JU Emigration and immigration / kivándorlás, bevándorlás
Tartalmi lers:
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések több mint egyharmada periferikus településnek minősül, sőt, más meghatározások szerint szinte mindegyik települést ide lehetne sorolni. Megvizsgáltuk, hogy a csekély munkaerőpiaci lehetőségekkel rendelkező településekről történik-e elvándorlás, az ott élők hogyan vélekednek a munkaerőpiacról, a külföldi munkavállalásról; a földrajzi mobilitás milyen irányú: országon, megyén belüli, vagy külföldre is költözik-e a lakosság. Azt is kutattuk, hogy a roma lakosság vándorlási aktivitása milyen szintű, eltér-e a többségi társadalomra jellemzőtől, vajon a vándorlással kapcsolatos attitűdök miben és mennyiben különböznek a roma és a nem roma lakosok esetében.
Továbbá elemeztük a különböző korosztályok vándorlási motivációit, a szülők szerepet játszanak-e a fiatalok elvándorlásában egy periferikus térségben, vagyis azt, hogy érvényesül-e a család vándorlást erősítő hatása. A rendszerváltozást átélt szülők, akik a munkaerőpiaci lehetőségekről negatív tapasztalatot szereztek, arra biztatják-e gyermekeiket, hogy máshol lépjenek ki a munkaerőpiacra, máshol próbáljanak szerencsét? Arra is választ kívántunk kapni kutatásunkban, hogy az elvándorlás hogyan érinti a roma fiatalokat.
Cikkünkben szekunder adatelemzést követően egy közel 1000 lakosú településen végzett reprezentatív (134 fő megkérdezésével történő) primer felmérés eredményét ismertetjük.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Hegyi-Kéri, Ágnes and Horváth, Klaudia (2017) Vándorlási helyzetkép 2016-ban egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településről. Tér és Társadalom, 31 (4). pp. 214-230. ISSN 2062-9923
Kapcsolat:
https://doi.org/10.17649/TET.31.4.2891
doi: 10.17649/TET.31.4.2891
Ltrehoz:
cc_by_nc_nd