Ugrás a tartalomhoz

 

A hagyományos és a virtuális terepmunka módszertani kihívásai a migráns integráció vizsgálatában: a kínai-magyar párkapcsolatok példája.

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/64146/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyûjtemény: Status = Published

Type = Article
Cím:
A hagyományos és a virtuális terepmunka módszertani kihívásai a migráns integráció vizsgálatában: a kínai-magyar párkapcsolatok példája.
Létrehozó:
Kovács, Nóra
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Dátum:
2017
Téma:
HM Sociology / társadalomkutatás
Tartalmi leírás:
"A tanulmány egy kínai-magyar vegyes párkapcsolatokra irányuló antropológiai kutatáson alapul. Az eltérő szociokulturális háttereknek a párok életében betöltött szerepére fókuszálva a kutatás több kérdést tárgyal a kínai migránsok magyarországi beilleszkedésével kapcsolatban. A transznacionális kínai migráns népesség és a befogadó társadalom tagjai közt létrejövő bensőséges kapcsolatokra irányuló kvalitatív vizsgálat számos kutatásmódszertani problémát vetett fel. Az adatok jelentős hányada olyan többszínterű etnográfiai terepmunkából származik, ahol az egyébként nem létező terepet a kutatás kérdései apránként jelölték ki. A terepmunka adatait a vizsgált népesség számítógép által közvetített kommunikációjának adatai egészítették ki; problémákat vetett fel azonban az online-térben gyűjtött adatok összekapcsolása a személyes találkozások során gyűjtött adatokkal. Végül az anonimizálás, a hosszú távú etnográfiai terepmunka, valamint a kutatási eredmények utóéletének kérdéseit tárgyalja a dolgozat.
Kulcsszavak: nemzetközi migráció; kínai-magyar vegyes házasság; kutatási módszertan; terepmunka töredezett terepen; számítógép által közvetített kvalitatív adatok
"
Nyelv:
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formátum:
text
Azonosító:
Kovács, Nóra (2017) A hagyományos és a virtuális terepmunka módszertani kihívásai a migráns integráció vizsgálatában: a kínai-magyar párkapcsolatok példája. ETHNO-LORE. ISSN 1787-9396
Kapcsolat: