Ugrs a tartalomhoz

 

Az elitcsere korlátai. Kultúrpolitika és reputáció a magyar színházi mezőben

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/63432/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = In Press

Type = Article
Cm:
Az elitcsere korlátai. Kultúrpolitika és reputáció a magyar színházi mezőben
Ltrehoz:
Kristóf, Luca
Kiad:
Magyar Szociológiai Társaság
Dtum:
2017
Tma:
HM Sociology / társadalomkutatás
Tartalmi lers:
"A mai magyar társadalom nagyfokú bizalmatlansága a politikai és gazdasági döntéshozókkal szemben különösen időszerűvé teszi a kulturális elit kiválasztódásának, autonómiájának kérdését. Kutatásomban azt vizsgáltam, milyen intézményeken, reputációt termelő mechanizmusokon keresztül megy végbe az elit kiválasztódása a kulturális mezőben. Kiindulópontom, hogy a kulturális mező szerkezetének kialakulásában, az elit kiválasztódásában alapvető jelentőségű a reputáció jelensége, mely eredeti funkciójában a mező normái szerint elismert teljesítmény mutatója, ám termelődését (kultúr)politikai folyamatok, intézkedések nyomán erőteljes külső befolyás is alakítja.
Ennek a befolyásnak a vizsgálatára különösen alkalmasnak tűnik a színházi szféra, mely az irodalom mellett hagyományosan a másik, a politikai hatalom számára legfontosabb művészeti ág, hiszen sokszor közvetlenül is reflektál a közélet eseményeire, így a mindenkori hatalom többnyire megkíséreli saját céljaira felhasználni. Ráadásul erőforrásigényessége, állami támogatás-igénye külső hatások számára sebezhetőbbé teszi az irodalomnál. A színházi mező belső struktúrájának megváltoztatására irányuló politikai szándék, a mező kulcspozícióinak elfoglalása a mai magyar kulturális életben is újra és újra tapasztalható. A reputáció kívülről való kikényszerítésének igénye azonban erősen ütközik a mező működését meghatározó normákkal, így mind a politikai és a kulturális mező között, mind a kulturális mezőn belül erős konfliktusokat gerjeszt („kultúrharc”). Kutatásom célkitűzése, hogy a magyar színházi elit kiválasztódási folyamatának azokat az aspektusait tárja fel, melyek nem kifejezetten a szakmai életutat meghatározó kulturális teljesítményhez kapcsolódnak. Ebből következően az elemzés a színházi és a politikai mező kapcsolódására, és konfliktusaira irányul.
"
Nyelv:
magyar
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Kristóf, Luca (2017) Az elitcsere korlátai. Kultúrpolitika és reputáció a magyar színházi mezőben. Szociológiai Szemle. ISSN 1216-2051 (In Press)
Kapcsolat: