Ugrs a tartalomhoz

 

Magyarok a Julian Akadémián

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/54574/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published

Type = Book
Cm:
Magyarok a Julian Akadémián
Ltrehoz:
Gellér, Katalin
Kiad:
L'Harmattan Kiadó
Dtum:
2017-05-15
Tma:
ND Painting / festészet
Tartalmi lers:
A könyvben a magyar festészet modernista fordulatában döntő szerepet játszó párizsi Académie Julian működéséről és tanítványairól évtizedek óta gyűjtött adatokat szeretném közreadni. Írásom a művészek visszaemlékezésein, életrajzain és nem utolsó sorban munkáik elemzésén alapul.
Az első részben az akadémia felépítéséről, működéséről és az 1887 és 1900 között a Julian Akadémián tanuló magyar diákokról és a velük együtt tanulókról összegyűjtött anyagot foglaltam össze. A tanulmányban az ismert mesterek közül Ferenczy Károly, Réti István, Thorma János, Vaszary János, Csók István, Kunffy Lajos szerepel, valamint ekkor készült tanulmányaik, Párizsban festett vagy a tanulmányút élményéből született kiemelkedő munkáik.
A második részben, s ez lenne a kötet különlegessége, Nagy Sándor elfeledett, csupán az Élet című folyóiratban (1920-21) megjelent rendkívül olvasmányos naplóját adnám közre. A gödöllői művésztelep vezető mestere 1893 és 1900 között tartózkodott Párizsban, emlékei erről az időszakról szólnak. A kb. 30 oldalas visszaemlékezés jelentőségét Rippl-Rónai József, Csók István, Kunffy Lajos erről a korszakról írt, már kiadott emlékezéseihez lehet hasonlítani. Gyakran velük megegyezően, de sokkal bővebben írja le a Julian Akadémia mindennapjait, a műtermeket, s az itt folyó munkát. Nem csak a magyar művészek életét, tapasztalatait ismerjük meg belőle, hanem híres tanáraikét is, azt a ma egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülő akadémikus generációét, akik az impresszionizmus és a szimbolizmus újításait is kezdték beépíteni művészetükbe. A napló oktatásukról, festési módszereikről részletesen beszámol.
Nagy Sándor párizsi visszaemlékezéseit egy tollrajz-sorozatban is megörökítette, amelyeken a Julian Akadémia mindennapjait és ünnepeit, valamint a művész belső válságát megjelenítő lapokat találunk. Az említett sorozaton kívül számos más rajza is fennmaradt, egy Verlaine által szignált versillusztráció, valamint skiccek, amelyen francia, angol, amerikai társait rajzolta le, valamint Strindberget. A híres Montmartre-i kocsma (La Vache enragée) is szerepel az egyik vázlaton, amelyet többek között Toulouse-Lautrec is megörökített.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Book
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/book
Formtum:
text
Azonost:
Gellér, Katalin (2017) Magyarok a Julian Akadémián. L'Harmattan Kiadó. ISBN ISBN 978-963-414-201-0
Kapcsolat: