Ugrs a tartalomhoz

 

SPME-GC technika alkalmazása élelmiszer-technológiai kutatásokban

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/42616/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published

Type = Article
Cm:
SPME-GC technika alkalmazása élelmiszer-technológiai kutatásokban
Ltrehoz:
Dalmadi, István
Fail, József
Hitka, Géza
Balla, Csaba
Kiad:
Műszaki Kiadó
Dtum:
2011
Tma:
TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Tartalmi lers:
Az illékony komponensek vizsgálata számos tudományterületen fontos feladat. Ez különösen igaz az élelmiszertudomány esetében, ahol sok esetben ezeknek a vegyületeknek nemcsak mint kémiai markerekként van jelentősége, hanem részt vesznek az illat, mint érzékszervi tulajdonság kialakításában is. Az illékony vegyületek gázkromatográfiás vizsgálata hosszú múltra tekint vissza, ugyanakkor a rutinszerűen használható, oldószermentes, bonyolult mintaelőkészítést nem igénylő gázkromatográfiás technika csak az utóbbi néhány évtizedben vált elérhetővé. Az SPME (szilárd fázisú mikroextrakció) technikát az 1980-a évek végén mutatták be, mára azonban a gázkromatográfiás gyakorlatban alkalmazott, alternatív mintaelőkészítési móddá vált. A technika kellően érzékeny, jó reprodukálhatóságot biztosító, költséghatékony és egy lépésben valósítja meg az extrakciót, a koncentrálást és mintainjektálást. Az SPME technika sikeres alkalmazására mind több példa mutatkozik. Közleményünkben a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszékén végzett olyan kutatások eredményeiből mutatunk be néhány példát, ahol az élelmiszer-előállítási, -feldolgozási technológiák fejlesztésében az élelmiszerek illékony komponensei vizsgálatának nagy jelentősége van.
Nyelv:
angol
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Dalmadi, István and Fail, József and Hitka, Géza and Balla, Csaba (2011) SPME-GC technika alkalmazása élelmiszer-technológiai kutatásokban. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 57 (2). pp. 99-110. ISSN 0422-9576
Kapcsolat:
MTMT:2252545