Ugrs a tartalomhoz

 

BEKÖSSÜK? NE KÖSSÜK? – AVAGY A HÁLÓZATELMÉLET ALKALMAZÁSA A KARBANTARTÁS-MENEDZSMENTBEN

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/40656/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published

Type = Article
Cm:
BEKÖSSÜK? NE KÖSSÜK? – AVAGY A HÁLÓZATELMÉLET ALKALMAZÁSA A KARBANTARTÁS-MENEDZSMENTBEN
Ltrehoz:
Kosztyán, Zsolt Tibor
Kiad:
BCE
Dtum:
2016-09
Tma:
HD15 Risk management / kockázatkezelés
Tartalmi lers:
A hálózatelmélet eredményeit egyre szélesebb körben alkalmazzák mind a természettudományok, mind a társadalomtudomány területén. Ez a korszakalkotó elmélet eddig talán a menedzsment területén vált a legkevésbé ismertté, pedig a vezetéstudományban is lépten-nyomon hálózatokkal találkozunk. Elég csak a klaszterhálózatokra, az ellátási láncokra, vagy éppen a cikkben szereplő termelési rendszerek hálózatos jellemzésére gondolni, melyek kezelésére a hálózatelmélet egy új megközelítési lehetőséget biztosít.
A hálózatkutatás egyik legfontosabb kérdése a hálózatok stabilitása, robusztussága. Fontos kérdés, melyet csak néhány éve sikerült megválaszolni, hogy mely hálózati struktúrák azok, melyek jobban ellenállnak a véletlen meghibásodásnak, vagy éppen egy külső támadásnak. Mindazonáltal arra a kérdésre, miszerint milyen hálózati struktúrával, ún. hálózati topológiával rendelkező rendszereket lehet könnyebben, gyorsabban vagy hatékonyabban karbantartani, mindezidáig nem érkezett válasz. Ugyanakkor ez a kérdés mind a termelőrendszerek tervezésénél, mind pedig a karbantartás ütemezésénél kulcsfontosságú tényező.
A szerző tanulmányában arra keresi a választ, hogyan lehet a termelőrendszerek megtervezésekor az eltérő hálózattípusok tulajdonságait felhasználni a meghibásodási kockázat és karbantartási hatékonyság optimalizálása érdekében.
A komplex karbantartási feladatok priorizálására egy mátrixtervezési modellt javasol. Ennek segítségével bemutatja, hogyan lehet kritikus termelőrendszerek és villamosközmű-hálózatok meghibásodási kockázatát csökkenteni. A javasolt módszer a karbantartási vezetők számára lehetőséget nyújt a vállalati karbantartási projektportfóliók hatékonyabb menedzselésére.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Kosztyán, Zsolt Tibor (2016) BEKÖSSÜK? NE KÖSSÜK? – AVAGY A HÁLÓZATELMÉLET ALKALMAZÁSA A KARBANTARTÁS-MENEDZSMENTBEN. VEZETÉSTUDOMÁNY, 47 (9). ISSN 0133-0179
Kapcsolat: