Ugrs a tartalomhoz

 

A szolnoki vasúti Tisza-híd próbaterhelése

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/39999/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published


Type = Book Section
Cm:
A szolnoki vasúti Tisza-híd próbaterhelése
Ltrehoz:
Kövesdi, Balázs
Dunai, László
Kálló, Miklós
Vigh, László Gergely
Kachichian, Mansour
Kzremkd:
Hegedűs, István
Farkas, György
Dunai, László
Kovács, Tamás
Kiad:
BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke
Dtum:
2016
Tma:
TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
TG Bridge engineering / hídépítés
Tartalmi lers:
Tanszékünk részt vett az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű vasútfejlesztési munkájában azáltal, hogy mi végezhettük a hazai vasúthálózat egyik legnagyobb jelentőségű hídcsoportjának, a szolnoki vasúti Tisza-hidaknak a statikus és dinamikus próbaterhelését. A hídcsoport próbaterhelése rendkívül összetett folyamat volt, mely egyrészt az építkezés menetének, másrészt a szűkös vágányzári időszakoknak, harmadrészt a sok különböző statikai rendszerű felszerkezetnek volt köszönhető. A szolnoki Tisza-hidak hídcsoportnak összesen 14 db önálló felszerkezete van, melyek mindegyikének elvégeztük a statikus és dinamikus próbaterhelését. A próbaterhelésre két ütemben került sor, először 2014 októberében, majd 2015 januárjában. A jelen cikk a próbaterhelés menetét, a végrehajtott mérések és kiértékelésük stratégiáját, valamint a fontosabb mérési eredményeket mutatja be.
A próbaterhelésben a szerzőkön kívül a Tanszékünk jelentős része részt vett, a két mérési ütemben eltérő számú, de mindkét esetben 20 főt meghaladó mérőcsapattal végeztük el a hidak próbaterhelését.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Book Section
NonPeerReviewed
info:eu-repo/semantics/bookPart
Formtum:
text
Azonost:
Kövesdi, Balázs and Dunai, László and Kálló, Miklós and Vigh, László Gergely and Kachichian, Mansour (2016) A szolnoki vasúti Tisza-híd próbaterhelése. In: A BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Tudományos Közleményei: Tassi Géza és Orosz Árpád 90 éves. BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke, pp. 295-304.
Kapcsolat: