Ugrs a tartalomhoz

 

Szintaktikai sértések és a sértés nyelvtani elemei közötti távolság hatásának vizsgálata a magyar nyelvben

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/37956/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = In Press


Type = Article
Cm:
Szintaktikai sértések és a sértés nyelvtani elemei közötti távolság hatásának vizsgálata a magyar nyelvben
Ltrehoz:
Kocsis, Zsuzsanna
Hajdu, Botond
Orosz, Gábor
Winkler, István
Honbolygó, Ferenc
Kiad:
Akadémiai Kiadó
Dtum:
2016
Tma:
BF01 Psychophysiology / pszichofiziológia
BF13 Memory and learning / emlékezet, tanulás
Tartalmi lers:
Háttér és célok: A szövegek megértéséhez elengedhetetlen a nyelvtani szerkezet feldolgozása. Kísérletünkben a helytelen nyelvtani szerkezet (szintaktika) feldolgozása során megjelenő agyi elektromos eseményhez kötött potenciálokat (EKP) vizsgáltuk, mely általában két komponensben jelenik meg: a bal anterior negativitás (LAN) és a P600. A LAN-t a morfoszintaktikai szabálysértés váltja ki. A P600-at a nyelvtani szerkezeti újrafeldolgozásához kötik, azaz nyelvtanilag helytelen, bonyolult, vagy többértelmű információ feldolgozásakor jelenik meg. A többet vizsgált nyelvekkel ellentétben, a magyar nyelvben az alany-állítmány egyeztetés sértése mellett a tárgy-állítmány egyeztetés sértése is megvalósítható. Az alany-állítmány sértés mellett két másik típusú sértést hoztunk létre, melyet alany-tárgy reorganizációs sértésnek nevezünk, mely kétféleképpen jöhetett létre: a „–t” tárgyrag elhagyásával a tárgyról, illetve annak az alanyhoz toldásával. Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy az alany-tárgy reorganizációs sértések eseteiben is megjelennek-e a tipikus EKP komponensek, illetve az alany-állítmány sértéshez hasonló mintázatot mutatnak-e. Emellett arra is választ szerettünk volna kapni, hogy az egyeztetést meghatározó szavak közötti távolság befolyásolja-e ezeket komponenseket.
Módszer: 20 egészséges felnőtt elektroenkefalográfiás vizsgálata során egy képernyőn szavanként jelentek meg a mondatok, melyeknek fele nyelvtanilag helyes, fele pedig helytelen volt. Három féle sértést alkalmaztunk, és sértéseket meghatározó szavak közötti távolság 1-11 szó lehetett.
Eredmények és következtetések: A három típusú sértés eltérő LAN-P600 mintázatot eredményezett, emellett a kétféle reorganizációs sértés sem mutatott egyforma mintázatot. Az elemző rendszer érzékeny a két meghatározó szó közötti távolságra.
Nyelv:
angol
Tpus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formtum:
text
Azonost:
Kocsis, Zsuzsanna and Hajdu, Botond and Orosz, Gábor and Winkler, István and Honbolygó, Ferenc (2016) Szintaktikai sértések és a sértés nyelvtani elemei közötti távolság hatásának vizsgálata a magyar nyelvben. Magyar Pszichológiai Szemle. ISSN 0025-0279 (In Press)
Kapcsolat: