Ugrs a tartalomhoz

 

A vallási élet konfliktusai Csongrádon a 19. század elején. Reakciók és megoldási kísérletek

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/37869/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published




Type = Book Section
Cm:
A vallási élet konfliktusai Csongrádon a 19. század elején. Reakciók és megoldási kísérletek
Ltrehoz:
Gyöngyössy, Orsolya
Kzremkd:
Georgiades, Ildikó
Kiad:
Oppidum Csongrád Alapítvány
Dtum:
2015
Tma:
BL Religion / vallás
GR Folklore / etnológia, folklór, kulturális antropológia
HN Social history and conditions. / társadalomtörténet
HT Communities. Classes. Races / társadalmi rétegződés
Tartalmi lers:
Az alsópapság társadalmi szerepével foglalkozó magyarországi történészek és néprajzosok jellemzően visszhangot kiváltó, kérdéses eseteket, konfliktusokat állítanak elemzéseik középpontjába. Ennek alapja az a feltételezés, miszerint az atipikus jelenségek nyomán a társadalmi valóság olyan mélyrétegei tárulhatnak fel, melyek a konfliktus hiányában rejtve maradnának. A papi normaszegésre adott közösségi reakciók tehát önmagukon túlmutató kulturális és hagyományalapú összefüggésekre világíthatnak rá, látványossá tehetik a norma és normaszegés közt húzódó, érzékeny határvonalakat.
Tanulmányomban Mátyus János plébános csongrádi működésének konfliktusokkal terhelt időszakát (1802-1827) vizsgálom, a hívek reakcióját értékelem. Arra keresem a választ, hogy milyen tulajdonságok alapján ítéltek valakit „jó papnak”, ki számított a lelkipásztori eszménnyel összeférhetetlennek? Hogyan fejezték ki a hívek rosszallásukat a normaszegő pap irányába, és hogyan teremthetett egyfajta kollektív „lelki krízishelyzetet” a csongrádi plébános atipikus magatartása?
Elemzésemet a vizsgált város, majd Mátyus János plébános bemutatásával kezdem. Ezt követi a plébános ellenében írt panaszlevelek és tanúvallomások sérelmes pontjainak ismertetése, azaz a konfliktushelyzetek és feloldási kísérleteik, majd a csongrádi hívek reakcióinak bemutatása. Forrásaim túlnyomórészt egyházi jellegűek: a váci megyéspüspökhöz írt levelek, egyházlátogatási jegyzőkönyvek, szentszéki kihallgatási jegyzőkönyvek, ritkábban újságcikkek, képviselőtestületi jegyzőkönyvek voltak.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Book Section
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/bookPart
Formtum:
text
Azonost:
Gyöngyössy, Orsolya (2015) A vallási élet konfliktusai Csongrádon a 19. század elején. Reakciók és megoldási kísérletek. In: Oppidum Csongrád 2015. Oppidum Csongrád Alapítvány, Csongrád, pp. 70-82.
Kapcsolat: