Ugrás a tartalomhoz

 

A középkori építészet szerkesztési módszerei a hazai szakirodalom tükrében

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/37435/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyûjtemény: Status = Published


Type = Article
Cím:
A középkori építészet szerkesztési módszerei a hazai szakirodalom tükrében
Létrehozó:
Fehér, Krisztina
Balázs, Halmos
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Dátum:
2015
Téma:
TH Building construction / mély-és magasépítés
NA Architecture / építészet
Tartalmi leírás:
A műemléki helyreállítások és az építészettörténeti kutatás komoly szakmai körültekintést, a téma több résztudomány szempontjából történő vizsgálatát igényli. A tervezési és előkészítési folyamat nemcsak napjainkban, hanem a történeti korokban is az építészeti alkotás kulcskérdésének tekinthető, ezért ennek ismerete mind az építészettörténet, mind pedig a műemlékvédelmi tevékenység fontos adalékául szolgál. Tanulmányunk a középkori épületek geometriai, arányossági rendszereinek, tervezési, szerkesztési módszereinek összefoglalására és kronologikus rendben történő bemutatására vállalkozik a hazai szakirodalom alapján.
Ennek a témának magyarországi kutatástörténete — a nemzetközi szakirodalommal összhangban — a 19. század közepére nyúlik vissza. Ez alatt a több mint másfél évszázad alatt az építészettörténeti kérdésekben releváns tudományok — építészet, művészettörténet, régészet, szobrászat — képviselői eltérő, de egytől egyig előremutató nézőpontokkal gazdagítva gyarapították ismereteinket a középkor tervezési, geometriai és arányossági elméletéről. E szerteágazó ismeretanyag összefoglalása és rendszerezése segít feltárni a még megválaszolatlan kérdéseket és világossá teszi a kutatás jövőbeli irányait. Tanulmányunk e tudománytörténeti hagyomány előtt tisztelegve gyűjti össze a középkori szerkesztőmódszerekről szóló kutatómunkákat nem kisebbítve a középkor más részterületeivel vagy akár egészével foglalkozó kutatások jelentőségét.
Nyelv:
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formátum:
text
Azonosító:
Fehér, Krisztina and Balázs, Halmos (2015) A középkori építészet szerkesztési módszerei a hazai szakirodalom tükrében. Építés - Építészettudomány, 43 (3-4). pp. 237-284. ISSN 0013-9661
Kapcsolat: