Ugrás a tartalomhoz

 

A Duna–Tisza közi hátság szikes tavainak kilúgzási folyamatai a Szappanos-tó példáján

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/37082/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyûjtemény: Status = Published
Type = Article
Cím:
A Duna–Tisza közi hátság szikes tavainak kilúgzási folyamatai a Szappanos-tó példáján
Létrehozó:
Tóth, Tibor
Molnár, Sándor
Balog, Kitti
Bakacsi, Zsófia
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Dátum:
2015
Téma:
S590 Soill / Talajtan
Tartalmi leírás:
A Duna–Tisza közi hátságban az elmúlt évtizedekben jelentős változások zajlottak le a terület hidrológiai viszonyaiban történt változások miatt. A hátság egyik legérzékenyebb természeti képződményei a szikes tavak. Ezek állandóságához nem csupán megfelelő vízellátottság, de megfelelő mennyiségű és minőségű oldható só is szükséges. A hátságban zajló regionális és lokális vízforgalom tér- és időbeli koncepcionális modellje alapján, a Szappanostó példáján számszerűen jellemeztük az elmúlt 31 év folyamán a talajok sótartalom-változását. Ehhez négy, 1983-ban már vizsgált mintapontban a talajvíz szintjét, összetételét és a talajt is elemeztük — lehetőség szerint ugyanolyan módszerrel.
A területen a talajvízszint süllyedt és a felszíni vízborítás jelentősen csökkent, valamint csökkent a talajvíz sótartalma, lúgossága és nátriumtartalma. A talaj felszínközeli rétegeiben csökkent a sótartalom, a pH és a nátriumtartalom.
A CaCO<sub>3</sub>-tartalom mélységi lefutási görbéi átrendeződtek, ebben a kilúgzás mellett a tómederben és a partján működő ráhordás/lehordás is jelentős szerepet játszhatott.
A tómedret teljesen benőtték a növények, az 1983-ban jellemző sókedvelő, nagy sótartalmat is tűrő növényekhez képest 2014-re a kis talajsótartalmat kedvelő növé-nyek terjedtek el, teljesen beborítva a felszínt. Megnövekedett a talaj humusztartal-ma és kiterjedt a füvek kaszálása.
Nyelv:
magyar
Típus:
Article
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/article
Formátum:
text
Azonosító:
Tóth, Tibor and Molnár, Sándor and Balog, Kitti and Bakacsi, Zsófia (2015) A Duna–Tisza közi hátság szikes tavainak kilúgzási folyamatai a Szappanos-tó példáján. Agrokémia és Talajtan, 64 (1). pp. 73-92. ISSN 0002-1873
Kapcsolat: