Ugrs a tartalomhoz

 

A tudatelmélet korlátozódása Alzheimer-kórban – esettanulmány

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/28256/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Unpublished

Type = Conference or Workshop Item
Cm:
A tudatelmélet korlátozódása Alzheimer-kórban – esettanulmány
Ltrehoz:
Hoffmann, Ildikó
Dtum:
2015-04-17
Tma:
P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
Tartalmi lers:
Bevezetés: Vannak olyan elméletek, melyek szerint a tudatelméleti műveletekre épül rá a nyelvi szerkezeti rekurzió (Evans - Levinson 2009), találunk elképzeléseket amellett is, hogy a nyelvi szerkezeti rekurzió alapozza meg a tudatelméleti következtetéseket (Hauser - Chomsky - Fitch 2002), és olyan elmélettel is találkozhatunk, mely a kettő egymástól való függetlensége mellett érvel (Siegal - Varley 2006) (Hoffmann és mtsai 2012). Az Alzheimer-kór (AK) egyik jegye a deklaratív emlékezet romlása, amely a középsúlyos szakaszra felerősödik, és a lexikonhoz való hozzáférés korlátozódásában lesz tetten érhető (vö. Németh 2008). Előzetes vizsgálataink azt mutatják, hogy a memória zavara, az általa okozott lexikai aktivációs és jelentés-elérési problémák, valamint a nem nyelvi kognitív képességek kapacitásbeli korlátozódásai is hatással lehetnek a rekurzív műveletekre. Korábbi kutatásaink alapján feltételezzük, hogy ez a hatás elsősorban a rekurzív tudatelméleti következtetések korlátozódásában mutatkozik meg az Alzheimer-kórban (Hoffmann és mtsai 2012).
Metódus: Két enyhe és két középsúlyos AK-val élő vizsgálati személyt teszteltünk egy elsődleges és egy másodlagos hamis vélekedés teszt segítségével Youmans és Bourgeois (2010) nyomán.
Eredmények: Az elsődleges hamis vélekedés tesztet valamennyi vizsgálati személy sikeresen teljesítette. A másodlagos hamis vélekedés tesztben a középsúlyos Ak-val élő személyek a hamis vélekedés kérdésére helytelen választ adtak.
Következtetések: Esettanulmányunk eredményei alátámasztani látszanak azt, hogy míg a tudatelméleti beágyazás az enyhe szakaszban ép marad, addig az AK középső szakaszára már korlátozódik. Az ép nyelvi rekurzió és a korlátozott tudatelméleti beágyazások a középsúlyos Alzheimer-kórban érvül szolgálhatnak a két képesség relatív függetlenségének feltételezése mellett (vö. Siegal - Varley 2006).
Nyelv:
magyar
Tpus:
Conference or Workshop Item
NonPeerReviewed
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Formtum:
text
Azonost:
Hoffmann, Ildikó (2015) A tudatelmélet korlátozódása Alzheimer-kórban – esettanulmány. In: Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban, 2015. április 17., Szeged SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszék - Pragmatika Centrum. (Unpublished)
Kapcsolat: