Ugrás a tartalomhoz

 

Migrációs települési hálózatok a Kárpát-medencében, 2001-2011

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/26956/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = In Press




Type = Article
Cím:
Migrációs települési hálózatok a Kárpát-medencében, 2001-2011
Létrehozó:
Kincses, Áron
Bálint, Lajos
Dátum:
2016
Téma:
G Geography (General) / Földrajz általában
GF1 Settlement geography / településföldrajz
HA Statistics / statisztika
HA1 Demography / demográfia, népesedési statisztika
Tartalmi leírás:
A migrációs települési hálózatok vizsgálatának kulcsa a forrás és a célterületek összekapcsolása. Az elemzés alapját a népszámlálás és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal külföldiekre vonatkozó adatai szolgáltatták. A két adatbázis közötti kapcsolat megteremtésével lehet?ségünk nyílt az elvándorlási települések vizsgálatát a népszámlálás részletes információs anyagával összekötni.
Cikkünkben részletesen igyekszünk bemutatni Magyarország és a szomszédos országok viszonylatában a nemzetközi vándorok települési hálózatának jellegzetességeit és azokat a migránsok tulajdonságaihoz kötni.
A Kárpát-medencei migrációs forrás- és célterületek közötti összefüggés elemezése során nem csak egy adott kivándorlási ország és Magyarország közötti áramlások regionális sajátosságainak feltárása a cél, hanem integráltan, a szomszédos országok mindegyikének szimultán figyelembevételével egy általános, területi kapcsolati háló megrajzolása, melyben a szomszédos országokból hazánkba érkez?, f?ként magyar etnikumú vándorlók települési hálózatait vizsgáljuk, mely a teljes Kárpát-medencei hálózat speciális részhálózatának tekinthet?. Kérdés, hogy jellemz?-e, hogy a fent említett területi hálózat egyes részeit meghatározott demográfiai, munkaer?piaci tulajdonságokkal rendelkez?, Magyarországon él? külföldi állampolgárok nagyobb arányban ?használják?, vagy az adott területi kapcsolatok függetlenek a vándorlók tulajdonságaitól.
Típus:
Article
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Kincses, Áron and Bálint, Lajos (2016) Migrációs települési hálózatok a Kárpát-medencében, 2001-2011. Területi Statisztika, 56 (1). ISSN 0018-7828 (In Press)
Kapcsolat: