Ugrás a tartalomhoz

 

Élő sejtek adhéziójának monitorozása nagy áteresztőképességű jelölésmentes optikai bioszenzorral

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/26667/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Conference or Workshop Item
Cím:
Élő sejtek adhéziójának monitorozása nagy áteresztőképességű jelölésmentes optikai bioszenzorral
Létrehozó:
Orgovan, Norbert
Sándor, Noémi
Bajtay, Zsuzsa
Erdei, Anna
Szabó, Bálint
Horváth, Róbert
Dátum:
2015
Téma:
QC02 Optics / fénytan
Tartalmi leírás:
A biológiailag kulcsfontosságú sejtadhézió természeténél fogva dinamikus folyamat, ennek ellenére a karakterizálására használt jelenlegi technikák többsége vagy nagyon rossz időbeli felbontással rendelkezik, vagy csak végponti információt képes szolgáltatni.
Vizsgálatainkat éppen ezért egy jelölésmentes optikai bioszenzoron, a kiváló időbeli felbontással és nagy áteresztőképességgel rendelkező Epic BT műszeren végeztük [1]. Első ízben HeLa sejtek adhéziós kinetikájának az adhéziós ligandok felületi sűrűségétől való függését vizsgáltuk. A kiváló minőségű adatokat kinetikai elemzésnek vetettük alá. Ezt követően az adhéziós receptorok és a ligandum közötti kölcsönhatást egyszerű monovalens kötési folyamatként modelleztük, és meghatároztuk a kölcsönhatás disszociációs állandóját [2].
Bár számos esetben a sejtadhézió időbeli fejlődése leírható egy szimmetrikus szigmoiddal, egyre több eredményünk mutat abba az irányba, hogy a folyamat ettől eltérő kinetikát is követhet. Egyes felületkémiai módosítások vagy bizonyos kis molekulás hatóanyagokkal történő kezelések hatására rákos sejtek nem triviális kinetikával terültek ki. Humán primer immunsejtekkel végzett kísérleteinkben az adhéziós jel egy óra után kezelés hiányában is feltűnően lecsengett, nem monoton kinetika szerint alakult. Ezen eredményeink tovább hangsúlyozzák a kinetikai adatrögzítés alapvető fontosságát mindennemű sejtes vizsgálatban.
[1] N. Orgovan et al., Appl. Phys. Lett., vol. 104, no. 8, p. 083506, Feb. 2014.
[2] N. Orgovan et al., Sci. Rep., vol. 4, p. 4034, Jan. 2014.
Típus:
Conference or Workshop Item
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Orgovan, Norbert and Sándor, Noémi and Bajtay, Zsuzsa and Erdei, Anna and Szabó, Bálint and Horváth, Róbert (2015) Élő sejtek adhéziójának monitorozása nagy áteresztőképességű jelölésmentes optikai bioszenzorral. In: Magyar Biofizikai Társaság XXV. kongresszusa.
Kapcsolat: