Ugrás a tartalomhoz

 

A szövetkezeti autonómia jegyében. A Hangya érdekérvényesítési stratégiái Csehszlovákiában (1919-1923)

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/26471/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Article
Cím:
A szövetkezeti autonómia jegyében. A Hangya érdekérvényesítési stratégiái Csehszlovákiában (1919-1923)
Létrehozó:
Gaucsík, István
Dátum:
2015
Téma:
HC2 Economic policy / gazdaságpolitika
Tartalmi leírás:
A tanulmány a magyar szövetkezettörténet alig vizsgált aspektusával, a Hangya szövetkezeti központ csehszlovákiai érdekeltségeivel, legf?képpen a zárolt, illetve jogellenesen elkobzott szlovákiai vagyon sorsával és a nagyszombati Hangya kirendeltséggel foglalkozik. A vizsgálat tárgyát az 1919?1923 közötti szövetkezeti integráció kérdésköre alkotja.
Az els? világháborút követ?en az utódállamokban nemzeti alapú szövetkezeti rendszerek kialakítására került sor. Ez a nemzetépít? stratégia került szembe a dualista monarchia, esetünkben a történelmi Magyarország szövetkezeti felépítményével, illetve hagyományával.
A szerz? levéltári forrásokra támaszkodva elemzi a Hangya vezetésének érdekérvényesít? politikáját a különutas szlovák szövetkezeti ambíciókkal szemben. Figyelmet szentel az eredménytelen szlovák-magyar szövetkezeti tárgyalásoknak és az alkalmazott taktikáknak. Megvizsgálja a csehszlovákiai Hangya-vagyon rendezésének szerteágazó kérdéskörét az 1921?1923 közötti csehszlovák-magyar gazdasági tárgyalásokon.
A nemzeti-etnikai alapú szövetkezeti rendszerek kialakítása súlyos politikai és gazdasági konfliktusokat szült. A nacionalista szövetkezeti politika számos ponton szembe került a szövetkezeti eszmeiség alapelveivel.
Típus:
Article
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Gaucsík, István (2015) A szövetkezeti autonómia jegyében. A Hangya érdekérvényesítési stratégiái Csehszlovákiában (1919-1923). Fórum Társadalomtudományi Szemle (2). pp. 3-25. ISSN 1335-4361
Kapcsolat: