Ugrás a tartalomhoz

 

Helyi tudás, mint vidékfejlesztési erőforrás: a LEADER program Európában és Magyarországon

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/15277/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Submitted



Type = Article
Cím:
Helyi tudás, mint vidékfejlesztési erőforrás: a LEADER program Európában és Magyarországon
Létrehozó:
Patkós, Csaba
Dátum:
2014
Téma:
GF Human ecology. Anthropogeography / gazdasági-társadalmi földrajz
LC Special aspects of education / speciális oktatási formák
LC5201 Education extension. Adult education. Continuing education / felnőttoktatás, folyamatos képzés
Tartalmi leírás:
A globalizáció megjelenésével Európában és világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek azok a térségek, amelyek lemaradnak a versenyben. Ezek a vesztes ? gyakran vidéki ? térségek fokozatosan veszítik lakosságukat, illetve gazdasági potenciáljukat. A fejlesztésükre indított felülr?l vezérelt és uniformizált programok sokszor nem bizonyulnak elég sikeresnek. Az alulról, jöv? kezdeményezésre épít? és a helyi közösség intenzív részvételét célzó ún. CLLD (Community-led Local Development) programok világszerte már évtizedek óta sikeres alternatívát jelentenek a vidékfejlesztésben.
Jelen írásban bemutatjuk az Európában az 1990-es évek eleje óta m?köd? LEADER programot és áttekintjük ennek alapelveit. Egy sikeresen m?köd? európai LEADER akciócsoportból vett esettanulmányon keresztül felvázoljuk azokat a f?bb pontokat, amelyek megmutatják, hogy a sikeres akciócsoportokban hogyan jut érvényre a helyi tudás. A tanulmányban kitekintünk a magyarországi gyakorlat néhány sajátosságára is.
Típus:
Article
NonPeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Patkós, Csaba (2014) Helyi tudás, mint vidékfejlesztési erőforrás: a LEADER program Európában és Magyarországon. EDUCATIO. ISSN 1419-8827 (Submitted)
Kapcsolat: