Ugrs a tartalomhoz

 

Vitában egymással: Filozófusok disputái, kontroverziái

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/24536/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published



Type = Book
Cm:
Vitában egymással: Filozófusok disputái, kontroverziái
Kzremkd:
Fehér M., István
Kiss, Andrea-Laura
Lengyel, Zsuzsanna Mariann
Nyírő, Miklós
Kiad:
L'Harmattan Kiadó
Dtum:
2015-06-06
Tma:
B1 Philosophy (General) / filozófia általában
B11 Philosophical systems / filozófiai irányzatok
BD Speculative Philosophy / rendszeres filozófia
Tartalmi lers:
Jelen kötet írásai annak a konferenciának az előadásai köré szerveződnek, amely az MTA ELTE Hermeneutika Kutatócsoport kezdeményezésére 2013 májusában „Vitában egymással –Filozófusok disputái, kontroverziái” címmel került Budapesten megrendezésre. A konferencia és a jelen kötet címében szereplő „Vitában egymással” szófordulat az előző konferencia-kötet „Szót érteni egymással” fordulatához kapcsolódik, az abban megfogalmazott gondolatokat viszi tovább és egészíti ki. Kötetünk írásaiban a vita nem a hermeneutika antitézise, hanem annak lehetséges formája. Bár a szót értés mint lehetséges egyetértés és a vitában állás mint egyet nem értés, konfrontáció látszólag szemben áll egymással, hermeneutikai nézőpontból tükrözhetik egy eleven disputa folyamatát is. Olyan folyamatot, amelyben a vitázó felek végül megtalálják a közös hangot: „vitában egymással” „szót értenek”, akár egyetértenek, akár nem.
Az első fejezet tanulmányai, melyek vitaelméleti fejtegetésekként is olvashatók, a német idealizmus, a poszthegeliánus filozófia, és a 20. századi hermeneutikai-fenomenológiai gondolkodás hagyományához kapcsolódó vitákat tárgyalnak. A második fejezetben a történetfilozófiai, társadalomkritikai aspektusok, a közpolitika, illetve a filozófiai közélet kérdései állnak az előtérben. A harmadik fejezet írásai egymástól eltérő szempontokból a 'dolgok' vitatottságát domborítják ki, legyen szó akár a kultúra kérdéskörét érintő vitákról, vagy egy-egy fenomén sajátos módon történő megtapasztalhatóságáról.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Book
PeerReviewed
Formtum:
text
Azonost:
Fehér M., István and Kiss, Andrea-Laura and Lengyel, Zsuzsanna Mariann and Nyírő, Miklós, eds. (2015) Vitában egymással: Filozófusok disputái, kontroverziái. A filozófia útjai, 16 . L'Harmattan Kiadó, Budapest. ISBN 978-963-414-033-7
Kapcsolat: