Ugrás a tartalomhoz

 

A Csáky?Jósika házaspár kapcsolatai levelezésük tükrében

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/22541/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published


Type = Book Section
Cím:
A Csáky?Jósika házaspár kapcsolatai levelezésük tükrében
Létrehozó:
Papp, Klára
Dátum:
2014
Téma:
DN Middle Europe / Közép-Európa
DN1 Hungary / Magyarország
Tartalmi leírás:
Jósika János és Csáky Rozália házasságában kialakult kapcsolatokról szól a tanulmány. A forrás a Jósika család hitbizományi levéltárában fennmaradt levelezés, amely nem csupán a házaspár egymáshoz írott leveleit jelenti, hanem mindkettőjüknek a szüleikhez, testvéreikhez és szüleiknek egymáshoz írott levélváltását is.
Vizsgálja a két szülő (Jósika Antal, Kolozs vármegye főispánja és felesége, valamint Bethlen Rozália, Csáky János elvált felesége) elképzelését gyermekeik neveltetéséről, valamint a neveltetés különbözőségeit férfiak és nők esetében, a vizsgált arisztokrata családoknál.
Bemutatja a házaspár kapcsolati körét, a levelezés okait (családi, birtokigazgatási, vállalkozási célok), kettejük kapcsolatát, műveltségét. Vázolja törekvéseiket a saját családjukon belüli viszony alakítására, ápolására, az érdekviszonyok feltárására.
Típus:
Book Section
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Papp, Klára (2014) A Csáky?Jósika házaspár kapcsolatai levelezésük tükrében. In: Szabolcs-Szatmár-beregi Levéltár Évkönyve. Szabolcs-Szatmár-beregi Levéltár, Nyíregyháza, pp. 151-182.
Kapcsolat: