Ugrás a tartalomhoz

 

Galilei-relativisztikus folyadékmechanika

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/22037/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published


Type = Book Section
Cím:
Galilei-relativisztikus folyadékmechanika
Létrehozó:
Ván, Péter
Közreműködő:
Fülöp, Tamás
Dátum:
2015-02
Téma:
QC01 Mechanics / mechanika
QC03 Heat. Thermodinamics / hőtan, termodinamika
Tartalmi leírás:
Megadjuk a nemrelativisztikus, más néven Galilei-relativisztikus disszipatív folyadékok alapmennyiségeit, mérlegeit, termodinamikai összefüggéseit és kiszámoljuk az entrópiaprodukciót a vonatkoztatási rendszertől függetlenül.
A szokásos alapmennyiségek, tömeg, impulzus, energia, hőáram, nyomás és diffúziós áramsűrűség, a harmadrendű energia-lendület-tömegsűrűség tenzor tér- és időszerű komponenseiként adódnak. Levezetjük az alapmennyiségek és mérlegek transzformációs szabályait és bebizonyítjuk, hogy a nemegyensúlyi termodinamikai keretelmélet, azaz a Gibbs-reláció, az extenzivitási feltétel és az entrópiaprodukció is abszolút, azaz független a vonatkoztatási rendszertől. Végül értelmezzük és felírjuk a szokásos relatív kontinuitási-Fourier-Navier-Stokes-féle egyenleteket.
Az elmélet egyik következménye, hogy a belső energia, kinetikus energia és a teljes energia közti kapcsolat a Galilei-kovariáns energia transzformációs szabálya.
Típus:
Book Section
PeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Ván, Péter (2015) Galilei-relativisztikus folyadékmechanika. In: Termodinamikai módszertan - kontinuumfizikai alkalmazások. Egyesület a Tudomány és Technológia Egységéért, Budapest, pp. 137-176. ISBN 978-615-80157-0-7
Kapcsolat: