Ugrs a tartalomhoz

 

Térinformatika a gyakorlatban közgazdászoknak

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/14599/
Archvum: MTA Knyvtr
Gyjtemny: Status = Published



Type = Book
Cm:
Térinformatika a gyakorlatban közgazdászoknak
Ltrehoz:
Tóth, Géza
Kiad:
Miskolci Egyetemi Kiadó
Dtum:
2014
Tma:
GF Human ecology. Anthropogeography / gazdasági-társadalmi földrajz
HA Statistics / statisztika
HE1 Transportation / szállítás
Tartalmi lers:
A tér szerepe mai világunkban egyértelműen felértékelődik. Ez a tény azt is magával hozza, hogy egyre nagyobb szükség van a tér elemzésének minél szélesebb eszköztárára, illetve annak használatára. Jelen jegyzet a térinformatikát alapvetően a közgazdászok szemszögéből közelíti meg, s szándékosan nem tárgyalja a felhasználás más lehetséges területeit.
Célja, hogy konkrét példákon keresztül mutassa be a térinformatika alkalmazási lehetőségeit elsősorban az ArcGIS 10.1-es szoftver által nyújtotta lehetőségeken keresztül, illetve az ingyenesen letölthető Geoda és ScapeToad programok használatának bemutatásával.
A jegyzet nem törekszik teljességre. Ennek oka, hogy mind a térinformatikai szoftverek, mind pedig a megoldandó feladatok köre folyamatosan változik. Így a célja inkább csak az, hogy kapaszkodót biztosítson azok számára, akik közgazdászként érdeklődnek a térbeli kérdések elemzési lehetőségei iránt és munkájukat szeretnék térinformatikai módszerekkel végezni.
A jegyzet elsősorban gyakorlati, mintsem elméleti jellegű. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az elméleti munkákkal való ismerkedés haszontalan időtöltés lenne, így időről időre törekszünk arra, hogy felhívjuk a figyelmet az adott téma fontosabb szakirodalmi forrásaira.
Jelen kötet bár nem szeretne szoftverbemutatónak látszani, mégis arra törekszik, hogy az elemzési munkában előforduló feladatokat, problémákat egy-egy gyakorlati példán keresztül mutassa be. A bemutatás esetében viszont törekszik arra, hogy a laikus felhasználó is támaszkodni tudjon rá, így pontról pontra vezeti a felhasználót a feladat megvalósításában. Reméljük a jegyzet lapozgatása sokak érdeklődését felkelti a terület iránt, és a gyakorlatokat próbálgatva sokaknak lesz kedvük a térinformatika későbbi használatára munkájuk során.
Nyelv:
magyar
Tpus:
Book
PeerReviewed
info:eu-repo/semantics/book
Formtum:
text
Azonost:
Tóth, Géza (2014) Térinformatika a gyakorlatban közgazdászoknak. Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc.
Kapcsolat: