Ugrás a tartalomhoz

 

Adatok Augustinus Moravus Olomucensis (1467?1513) életéhez I.

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/15526/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published




Type = Conference or Workshop Item
Cím:
Adatok Augustinus Moravus Olomucensis (1467?1513) életéhez I.
Létrehozó:
Ekler, Péter
Dátum:
2014
Téma:
D3 Mediaeval History / középkor története
DN Middle Europe / Közép-Európa
P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
PA Classical philology / klasszika-filológia
Tartalmi leírás:
Az 500 éve elhunyt Augustinus Moravus irodalmi tevékenységére vonatkozóan számos további vizsgálatot érdeml? kérdés, probléma létezik.
Közéjük tartozik az Augustinus által írt De modo epistolandi cum nonnullis epistolis quam pulcherrimis (a továbbiakban De modo epistolandi) cím?, 1495-ben Itáliában, Velencében megjelent (és a korabeli Magyarországon is nyilvánvalóan ismert), levélírást oktató stilisztikai ?tankönyvének? beható vizsgálata, elemzése.
Jelen írásban a De modo epistolandi els? hét levelét, vagyis az ajánlólevelet és az els? hat ?mintalevelet? szeretnénk közelebbr?l szemügyre venni, és a bel?lük kiolvasható életrajzi adatokat értelmezni. A De modo epistolandi csak egyszer jelent meg (1495), modern közreadása nincs, s mint említettük, eddig kevés figyelem irányult a benne található levelekre.
Indokoltnak t?nik tehát, ha az alábbiakban Augustinus életrajzát a De modo epistolandi leveleinek vizsgálatával kívánjuk árnyaltabbá tenni.
Típus:
Conference or Workshop Item
NonPeerReviewed
Formátum:
text
Azonosító:
Ekler, Péter (2014) Adatok Augustinus Moravus Olomucensis (1467?1513) életéhez I. In: Esemény és narratíva. Tudományos ülésszak az Országos Széchényi Könyvtárban, 2013. január 21., Budapest, Hungary.
Kapcsolat: