Ugrás a tartalomhoz

 

Az infrastruktúra-hálózatok és a gazdaság versenyképessége

  • Metaadatok
Tartalom: http://tatk.elte.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_...
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published


Type = Monograph
Cím:
Az infrastruktúra-hálózatok és a gazdaság versenyképessége
Létrehozó:
Fleischer, Tamás
Kiadó:
Pénzügyminisztérium
Dátum:
2003-08
Téma:
HB1 Macroeconomics / makroökonómia
HE Transportation and Communications
Tartalmi leírás:
Ez a dolgozat azt vizsgálja, hogy a műszaki infrastruktúra hálózatok mennyiben járulhatnak hozzá a magyar gazdaság versenyképességének a javításához. Ebből következőleg nem az a fő kérdésünk, hogy egyik vagy másik hálózat vagy ágazat a saját területén hogyan lehet versenyképesebb, hanem az, hogy mennyiben segítheti elő a gazdaság egészének a jobb versenyképességét.
Makrogazdasági vagy regionális értelemben a versenyképesség fogalmát a piaci versenykörülmények között való helytállást hosszú távra megalapozó biztosítékok és előfeltételek összességeként értelmezzük. A versenyképesség gazdasági, társadalmi, intézményi, létesítményi feltételeinek áttekintése felhívta a figyelmet arra, hogy szinte mindegyik összetevőnek hátterét kell képezze egy jó kapcsolatrendszer: mégpedig egy egymással egyensúlyban lévő, együttműködést segítő erős belső kapcsolatrendszer és egy kívülről való megközelítést biztosító külső kapcsolatrendszer.
A fenti összefüggés ellenére hibás az a megközelítés, amelyik általában az infrastruktúra hálózatokat, mint kapcsolatbiztosító elemeket eleve versenyképesség javító tényezőnek tekinti. A gazdaság adott szintjének, fő tevékenységi formáinak, és a reálisan kitűzhető céloknak megfelelően különböző időszakokban más és más kapcsolati elemek és szolgáltatási igények válnak kulcskérdéssé a gazdaság fejlődése számára.
Típus:
Monograph
NonPeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Fleischer, Tamás (2003) Az infrastruktúra-hálózatok és a gazdaság versenyképessége. Project Report. Pénzügyminisztérium, Budapest.
Kapcsolat: