Ugrás a tartalomhoz

 

A DGAT1 és TG gén hatása az intramuszkuláris faggyúra és a tej zsírtartalmára hazánkban tenyésztett húsmarha fajtákban = The effect of DGAT1 and TG gene on the intramuscular and milk fat content in different beef cattle breeds in Hungary

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/2298/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Monograph
Cím:
A DGAT1 és TG gén hatása az intramuszkuláris faggyúra és a tej zsírtartalmára hazánkban tenyésztett húsmarha fajtákban = The effect of DGAT1 and TG gene on the intramuscular and milk fat content in different beef cattle breeds in Hungary
Létrehozó:
Anton, István
Fésüs, László
Lengyel, Zoltán
Polgár, József Péter
Szabó, Ferenc
Zsolnai, Attila
Kiadó:
OTKA
Dátum:
2009
Téma:
SF Animal culture / állattenyésztés
Tartalmi leírás:
Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy szarvasmarhában a thyroglobulint (TG) polimorfizmus az intramuszkuláris faggyútartalomra, a diacilglicerol O-aciltranszferáz (DGAT1) polimorfizmus pedig a tej zsírtartalmára fejt ki jelentős hatást. PCR-RFLP (polimeráz láncreakció-restrikciós fragmenthossz polimorfizmus) vizsgálattal mindkét gén esetében jól elkülöníthető három-három genotípus, melyek között szignifikáns különbség tapasztalható a vizsgált tulajdonságok tekintetében. A jelen -OTKA által támogatott- kutatás során a DGAT1 genotípusok hatását vizsgáltuk hostein-fríz tehenek laktációs paramétereire, ill. a TG genotípusok hatását a hús márványozottságára, különböző hazai húsmarha fajták esetében. Vizsgálataink során -a DGAT1 lókusznál- a tej, zsír és fehérje hozam a GC homozigóta teheneknél volt a legmagasabb, míg a márványozottság vizsgálatakor (TG lókusz) a TT genotípusú állatok rostélyosának faggyútartalma mutatta a legmagasabb értékeket. Az említett két genotípusra történő szelekció segítségével jelentős gazdasági haszon érhető el, ami ?reményeink szerint- nagy segítséget jelenthet a jövőben a hazai szarvasmarha-tenyésztők számára. | Recent studies demonstrated that marbling of meat in cattle differ significantly between different TG genotypes and similar association was observed between milk production traits and DGAT1 polymorphism. Objective of this project, supported by the Hungarian Scientific Research Fund, was to estimate the effect of TG locus on beef quality traits in some beef cattle breeds and to investigate the effect of DGAT1 locus on milk production traits in Hungarian Holstein Friesian herds. TG and DGAT1 genotypes were determined by PCR-RFLP (polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) assay. At TG locus, TT bulls showed the highest fat percentage values of musculus (m.) longissimus dorsi and difference between CC and TT genotypes was significant. DGAT1 GC/GC cows had the highest milk, fat and protein yield values. In the near future, use of TG and DGAT1 polymorphisms may represent a considerable selection tool for breeders in achieving adequate breeding and milk processing objectives.
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Anton, István and Fésüs, László and Lengyel, Zoltán and Polgár, József Péter and Szabó, Ferenc and Zsolnai, Attila (2009) A DGAT1 és TG gén hatása az intramuszkuláris faggyúra és a tej zsírtartalmára hazánkban tenyésztett húsmarha fajtákban = The effect of DGAT1 and TG gene on the intramuscular and milk fat content in different beef cattle breeds in Hungary. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: