Ugrás a tartalomhoz

 

A fagy- és télállóság élettani és biokémiai alapjainak tanulmányozása őszibarack genotípusokban = Observation of physiological and biochemical basis of frost tolerance and winter hardiness of peach genotypes

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/2277/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Monograph
Cím:
A fagy- és télállóság élettani és biokémiai alapjainak tanulmányozása őszibarack genotípusokban = Observation of physiological and biochemical basis of frost tolerance and winter hardiness of peach genotypes
Létrehozó:
Szalay, László
Novákné dr. Fodor, Marietta
Timon, Béla
Végvári, György
Kiadó:
OTKA
Dátum:
2010
Téma:
SB Plant culture / növénytermesztés
Tartalmi leírás:
A projektben vállalt feladatokat teljesítettük. A nyugalmi időszakban a virágrügyek fejlődését többféle módszerrel vizsgáltuk. A mikrosporogenézis üteme nemcsak fajtánként és évjáratonként tért el, de egy fán belül is eltérés volt a különböző hosszúságú termőrészeken lévő virágrügyek között. A pollenfejlődés és a termőhossz vizsgálatával pontosan jellemezni tudtuk a virágrügyfejlődés folyamatát. Mesterséges fagyasztással meghatároztuk az áttelelő szervek fagyállóságának változását. Fagy- és télállóság szempontjából nagy genetikai változatosságot mutattunk ki az őszibarack fajon belül, a fajtákat csoportokba soroltuk a vizsgálati eredmények alapján. Az antioxidáns enzimek aktivitásának változásait spektrofotometriás eljárással vizsgáltuk. A peroxidáz és a polifenol-oxidáz aktivitásának változása egymással ellentétes tendenciájú volt a tél során a virágrügyekben. Ezen kívül a glutation reduktáznak van még szerepe a fagyállóság kialakulásában. A hormonok és a cukortartalom változását HPLC-vel határoztuk meg a téli nyugalmi állapot során az áttelelő szervekben. A glükóz- és a fruktóz tartalom az őszibarack fagyállóságának egyik biokémiai markere lehet. Az áttelelő szervek víztartalma elsősorban a környezeti feltételektől függött, és kevésbé a genotípus fagyállóságától. Részletes szabadföldi fenológiai vizsgálatokat és fagykár felvételezést is végeztünk. Eredményeink gyakorlati szempontból is jelentősek, és hozzájárulnak a hazai őszibarack-termesztés sikeresebbé tételéhez. | The tasks undertaken in the project have been completed. The processes involved in flower bud development were studied during dormancy using various methods. The process of microsporogenesis differed not only between cultivars and years, but even within the same tree, where differences in the bud development rate were observed depending on the length of the branches. Observations of microsporogenesis and pistil length are good methods to describe flower bud development. The frost resistance of the flower buds was examined during the dormancy by artificial freezing tests. There was wide genetical variability between peach species. Cultivars were divided into groups based on data of winter hardiness. Changes in the activity of peroxidise and polyphenol oxidase in the flower buds were examined using the spectrophotometric technique. The activity of these enzymes exhibited opposing tendencies in the course of the winter. Changes in the hormone and sugar contents in the buds were monitored using HPLC. Glucose and fructose content are promising biochemical markers of frost hardiness in peach. The fluctuation in water content indicates that during winter the water content in the tissues of these genotypes depended basically on the external conditions and not on the genetical features. Field phenological and frost damage observation were taken regularly. Our results are also of practical importance and contribute to increasing the effectiveness of peach production in Hungary.
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Szalay, László and Novákné dr. Fodor, Marietta and Timon, Béla and Végvári, György (2010) A fagy- és télállóság élettani és biokémiai alapjainak tanulmányozása őszibarack genotípusokban = Observation of physiological and biochemical basis of frost tolerance and winter hardiness of peach genotypes. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: