Ugrás a tartalomhoz

 

Élelmiszeralkotó egészségvédő növényi hatóanyagok - fitonutriensek - kémiai-biokémiai tulajdongágainak vizsgálata = Chemical and biochemical examination of plant food components - phytonutrients - having health promoting properties

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/1122/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Monograph
Cím:
Élelmiszeralkotó egészségvédő növényi hatóanyagok - fitonutriensek - kémiai-biokémiai tulajdongágainak vizsgálata = Chemical and biochemical examination of plant food components - phytonutrients - having health promoting properties
Létrehozó:
Lugasi, Andrea
Barna, Éva
Blázovics, Anna
Hóvári, Judit
Kontraszti, Mariann
Stefanovitsné dr. Bányai, Éva
Kiadó:
OTKA
Dátum:
2007
Téma:
TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Tartalmi leírás:
A zöldség- és főzelékfélék, fontos antioxidáns források, a polifenolos vegyületek nagy mennyiségben, egyes vitaminok azonban az eddigi ismert adatoknál kisebb arányban fordulnak elő bennük. Néhány leveles zöldségben flavonoid molekulákat is sikerült kimutatni. Mind a friss zöldségek, mind a zöldséglevek első- és másodrendű antioxidáns tulajdonságai számottevőek. Az állatkísérletek eredményei alapján úgy tűnik, hogy a brokkoli por (2,12-3,1 mg/ttkg) és a magas izoflavonoid-tartalmú szójakivonat (izoflavonoid: 22,4-24,9 mg/ttkg) kismértékű antioxidáns hatást fejt ki alimentáris úton előidézett hiperlipidémiában, ami elsősorban a májban jelentkezik. A növényi hatóanyagok az alkalmazott dózisban a nagy koleszterin, zsír- és telítetlen zsírsav-tartalmú étrend fogyasztásának káros hatásait csak kismértékben képesek visszaszorítani. Állatkísérletben a kontroll táp mellett a nagydózisú (1600-1700 mg/ttkg) izoflavonoid-bevitel 7 nap alatt szignifikáns változásokat eredményezett mind a plazmában, mind a májban, egyes mirigyek tömege kedvezőtlenül változott. Már az alimentáris hiperlipiémia modellben alkalmazott izoflavonoid dózis is a fiziológiás szint fölött volt, de a kontroll kísérletben használt emelt színt extrém magas bevitelnek tekinthető. A két különböző modellben bevitt izoflavonoid-mennyiségnek megfelelő humán bevitel nem képzelhető el hagyományos étrenddel, ezért a tapasztalt káros hatásokkal nem kell számolni, de a kisdózisok hosszú távú hatásait célszerű lenne vizsgálni. | In present study several fresh and dried vegetables and vegetables juices were screened in relation to their antioxidant compounds and antioxidant characteristics. Low level of vitamins, but remarkable amount of polyphenols and antioxidant characteristics could be detected. Two animal experiments were carried out in order to investigate the antioxidant, lipid-lowering and health promoting effect of broccoli and isoflavonoid-rich soy product. In alimentary hyperlipidemy freezed dried broccoli (2,12-3,1 g/kg b.w) and soy extract (22,4-24,9 mg isoflavonoid/kg b.w.) exhibited slight antioxidant properties, especially in the liver. Extremely high dose of soy isoflavonoid (1600-1700 mg isoflavonoid/kg b.w.) in control rats resulted in significant disadvantageous changes in the weight of some glands, and plasma lipid and lipidperoxidation characteristics. Human physiological isoflavonoid intake is less than doses used in present animal experiments thus detrimental effects caused by dietary intake of isoflavonoids are unbelievable. Higher intake could be achieved by food supplements containing soy isoflavonoids. Health effect of lower doses but longer usage could be different. Therefore it is important to carry out long-term animal experiments with doses equivalent to human intake from normal diet and food supplements together to know better the possible health promoting and/or health damaging effect of phytonutrients.
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Lugasi, Andrea and Barna, Éva and Blázovics, Anna and Hóvári, Judit and Kontraszti, Mariann and Stefanovitsné dr. Bányai, Éva (2007) Élelmiszeralkotó egészségvédő növényi hatóanyagok - fitonutriensek - kémiai-biokémiai tulajdongágainak vizsgálata = Chemical and biochemical examination of plant food components - phytonutrients - having health promoting properties. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: