Ugrás a tartalomhoz

 

A húsmarhatenyésztés genetikai alapjainak elemzése = Evaluation of the genetic basis in beef cattle breeding

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/709/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Monograph
Cím:
A húsmarhatenyésztés genetikai alapjainak elemzése = Evaluation of the genetic basis in beef cattle breeding
Létrehozó:
Szabó, Ferenc
Dohy, János
Farkasné Zele, Edit
Komlósi, István
Lengyel, Zoltán
Polgár, József Péter
Wagenhoffer, Zsombor
Kiadó:
OTKA
Dátum:
2007
Téma:
SF Animal culture / állattenyésztés
Tartalmi leírás:
A feladat keretében különböző húsmarhafajták (magyar szürke, magyar tarka, angus, hereford, charolais, limousin, blonde d'Aquitaine) reprodukciós és választási teljesítményét értékeltük részben azonos, részben eltérő körülmények között, fajtánként több mint 3000 egyed adata alapján. Szignifikáns különbség mutatkozott az egyes fajták első ellési és selejtezési életkorában, továbbá hasznos élettartamában, szaporulati, ikerellési, választási teljesítményében. A borjak súlygyarapodását, választási, 205-napos súlyát a születési évjárat, évszak, az anya életkora és az ivar szignifikánsan befolyásolta. A 205 napos súly direkt örökölhetősége (h2d) 0,15-0,54, anyai örökölhetősége (h2m) 0,06-0,34, teljes örökölhetősége (h2T) 0,07-0,27 volt. A direkt genetikai és az anyai genetikai hatás között negatív korrelációt tapasztaltunk. | During the study reproductive and weaning performance of different beef cattle breeds (Hungarian Grey, Hungarian Simmental, Angus, Hereford, Charolais, Limousin, Blonde d' Aquitaine) were evaluated in the similar and different environment based on more than 3000 heads of each breed. Significant differences were found between different breeds in the age at first calving, culling age and longevity, moreover the calving, twining, weaning rate and weaning weight. Birth year, birth season, age of dam and sex of calves had significant effect on daily gain, weaning, 205-day weigh of the calves. Heritability values of 205-day weight was found as follows: direct heritability (h2d) was 0.15-0.54, maternal heritability (h2m) 0.06-0.34 and total heritability (h2T) was 0.07-0.27. Negative correlation was found between direct and maternal genetic merit.
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Szabó, Ferenc and Dohy, János and Farkasné Zele, Edit and Komlósi, István and Lengyel, Zoltán and Polgár, József Péter and Wagenhoffer, Zsombor (2007) A húsmarhatenyésztés genetikai alapjainak elemzése = Evaluation of the genetic basis in beef cattle breeding. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: