Ugrás a tartalomhoz

 

Versenyképességi stratégiák és marketing stratégiai csoportok képzése a hús és borvertikumban = Competitive Strategies and Formation of Marketing Strategic Groups in Meat and Wine Sectors

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/659/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published


Type = Monograph
Cím:
Versenyképességi stratégiák és marketing stratégiai csoportok képzése a hús és borvertikumban = Competitive Strategies and Formation of Marketing Strategic Groups in Meat and Wine Sectors
Létrehozó:
Lehota, József
Komáromi, Nándor
Papp, János
Szabó, Zoltán
Tomcsányi, Péter
Túri, Zoltán
Kiadó:
OTKA
Dátum:
2007
Téma:
S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
HF Commerce / kereskedelem
Tartalmi leírás:
A vállalati stratégiák kulcskérdése, azok vállalati piaci környezettel való kapcsolatának mértéke és jellege. A program keretében a szőlő és bor, valamint a vágósertés szektorra vonatkozóan elemeztük a vállalkozások piaci orientációját, meghatároztuk a vállalati stratégiai csoportokat, valamint piaci orientáció és a vállalati stratégiai csoportok közti összefüggéseket. A szőlő és borszektorban vizsgáltuk a lokális klaszterek (borvidékek) kialakulásának és fejlődésének lehetőségeit, a regionális klaszterek (borrégiók) kialakításának lehetőségeit. A kutatásokat, részben postai kérdőíves felmérés formájában végeztük, a mintaszám a szőlő és borszektorban 97 vállalkozás, a vágósertés szektorban 99 vállalkozás volt. A lokális szőlő és borklaszter elemzést 22 borvidékre vonatkozó telefonos szakértői interjúk segítségével végeztük. Az adatfeldolgozás során statisztikai módszereket és a faktor és klaszter (K-közép, illetve Ward-módszer) analízist használtunk. | The key question of the corporate strategy is the type and extent of the connection to its market environment. In the frame of the program we analysed the market orientation of the companies in the grape, wine and piggery sector and the relationship between the market orientation and the corporate strategy groups. In the grape and wine sector the formation and possible development of local clusters and the possible creation of regional clusters (wine regions) were analysed. The research was executed partly by questionnaires sent by post. The sample in the grape and wine sector was 97 enterprises and 99 ones in the piggery sector. The local grape and wine cluster analysis was prepared in 22 wine regions by telephone expert interviews. The data were analysed by the help of statistical methods like factor and cluster analysis (K-mean, Ward method).
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Lehota, József and Komáromi, Nándor and Papp, János and Szabó, Zoltán and Tomcsányi, Péter and Túri, Zoltán (2007) Versenyképességi stratégiák és marketing stratégiai csoportok képzése a hús és borvertikumban = Competitive Strategies and Formation of Marketing Strategic Groups in Meat and Wine Sectors. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: