Ugrás a tartalomhoz

 

A hazai fűfajok és fajták takarmányminőségét meghatározó tényezők vizsgálata = Investigation of factors determining the nutritive value of Hungarian grassland species and cultivars

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/635/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published
Type = Monograph
Cím:
A hazai fűfajok és fajták takarmányminőségét meghatározó tényezők vizsgálata = Investigation of factors determining the nutritive value of Hungarian grassland species and cultivars
Létrehozó:
Nagy, Géza
Bánszki, Tamás
Pető, Károly
Vinczeffy, Imre
Dátum:
2007
Téma:
SV Veterinary science / állatorvostudomány
Tartalmi leírás:
A 4 éves kutatómunka a füvek tavaszi fenológiai fejl?dését és beltartalmi változását vizsgálta 5 f?faj (és fajta) esetében. Ezek voltak: angol perje ?Georgikon?; nádas csenkesz ?Kesztehlyi 56?; réti komócsin ?Tiller?; zöld pántlikaf? ?Szarvasi 50?; magyar rozsnok ?Keszthelyi 51?. A fenológiai állapot változását mutató konkrét kutatási eredmények szabadföldi vizsgálatok alapján az 5 f?fajra és fajtára vonatkozóan évente 8-8 alkalommal: megemelt hajtáshossz (cm), a füvek hajtásán nevelt levelek száma, a füvek hajtásán elhalt levelek száma, a füvek hajtásán talált él? levelek száma, a füvek hajtásán talált él? levelek levéllemezeinek hossza (cm), a füvek hajtásán talált él? levelek levéllemezeinek összes hossza (cm), ?levelezettségi ráta?, amely a levéllemezek összes hosszának és a megemelt hajtáshossznak a hányadosa. A füvek beltartalmára vonatkozó eredményeink: nyersfehérje, nyersrost, nyerszsír, nyershamu, N-mentes kivonható anyag, MFE, MFN, NEm, NEg, NEl. Eredményeink azt mutatják, hogy az adott évek id?járásának (els?dlegesen a csapadék ellátottságnak) meghatározó jelent?sége van a vegetatív fejl?désre. A beltartalmi változásokat a vegetációs id?szak el?re haladtával az jellemzi, hogy szignifikáns mértékben csökken a nyersfehérje-, a nyershamu-, a nyerszsír, a MFE-, MFN- és a NE-tartalom, illetve szignifikáns mértékben növekszik a nyersrost- és a N-mentes kivonható anyagok mennyisége. | Spring phenological development and chemical composition of 5 grass species/cultivars were investigated during the primary growth. The grass species/cultivars were: perennial ryegrass ''Georgikon'', tall fescue ''Keszthelyi 56?, timothy ''Tiller'', reed canarygrass ''Szarvasi 50'' and bromegrass ''Keszthelyi 51''. Research results on the phenological development (eight times each year between 2003 and 2006) in spring include: - extended shoot height- ESH - (cm) - total number of leaves per shoot developed to date, - number of dead leaves per shoot on each date, - number of live/active leaves per shoot on each date, - active leaf lamina length of individual leaves, - sum of active leaf lamina lengths (SALL) per shoot, - ratio of SALL and ESH as an index for the leafiness of grasses. Research results on the chemical composition of grasses /cultivars during primary growth (5-6 times each year): crude protein, crude fibre, crude fat, crude ash, N-free extract, MFE, MFN, NEm, NEG, NEl. It has been found that climatic conditions (primarily rainfall) had major influence on the traits of vegetative development in spring. Significant tendencies in the change in chemical composition depending on the time of spring growth: decreasing crude protein, crude fat, crude ash, MFE, MFN and NE values, increasing crude fibre and N-free extract.
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Nagy, Géza and Bánszki, Tamás and Pető, Károly and Vinczeffy, Imre (2007) A hazai fűfajok és fajták takarmányminőségét meghatározó tényezők vizsgálata = Investigation of factors determining the nutritive value of Hungarian grassland species and cultivars. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: