Ugrás a tartalomhoz

 

Nemzetközi kereskedelem és élelmiszerbiztonság = International trade and food safety

  • Metaadatok
Tartalom: http://real.mtak.hu/156/
Archívum: MTA Könyvtár
Gyűjtemény: Status = Published

Type = Monograph
Cím:
Nemzetközi kereskedelem és élelmiszerbiztonság = International trade and food safety
Létrehozó:
Uzonyi, Györgyné
Elekes, Andrea
Gyaraky, Zoltán
Halmai, Péter
Sohár, Pálné
Kiadó:
OTKA
Dátum:
2007
Téma:
HF2 Foreign trade / külkereskedelem
Tartalmi leírás:
Nemzetközi kereskedelem és élelmiszerbiztonság A kutatás - az élelmiszertudomány eredményeire is támaszkodva - széles körben elemezte az élelmiszerbiztonság közgazdaságtudományi összefüggéseit, különös figyelemmel a szabályozásra, illetve a nemzetközi kereskedelmi vonatkozásokra. Ez a témakör csak a legutóbbi években került a nemzetközi gazdaságtan művelőinek látókörébe, ezért a legkorszerűbb nemzetközi szakirodalom rendszerezése, a nemzetközi kereskedelempolitikai dokumentumok feldolgozása lényeges hozzájárulást jelenthet a témakör jövőbeni kutatásához is. Az elvégzett kutatások eredményeinek első markáns csoportja az élelmiszerbiztonság közgazdasági szabályozása alapjainak feltárása. Ide tartozik a WTO keretében létrejött SPS és TBT megállapodás kereskedelmi hatásának, a nem-vámjellegű korlátozásoknak az elemzése. Fontos eredmények születtek az élelmiszerbiztonság közgazdasági hatásainak bemutatása területén. A témakör főbb elemei: a kockázat-kommunikáció, az élelmiszerbiztonság, mint közjószág, a társadalmi költségek és hasznok; az eltérő fogyasztói preferenciák; a technikai korlátok jelentősége. Végezetül a WTO tárgyalások részletes eredményeire is támaszkodva a kutatás feltárta a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabályozás várható jövőbeni tendenciáit. A jól strukturált élelmiszerlánc - menedzsment a primer termékek biztonságának hatékony eszköze lehet. Mindezek az eredmények együtt a témakör természettudományi és közgazdaságtudományi összefüggésének új szintéziséhez is hozzájárulhatnak. | International trade and food safety This research - based also on the achievements of food science - analysed the correlation between food safety and economics on a broad scale with a particular attention to regulations and to the international trade aspects respectively. This topic reached the horizon of researchers dealing with international economy only in the last years. This is the reason that the systematizing of the newest international literature, the elaboration of documents on international trade policy may also contribute to the future research of the topic. The first impressive category of the fulfilled research serves as the exploration of basis for economic regulation in food safety. It involves the analysis of trade effects. the non-tariff-barriers of trade caused by SPS and TBT commitments within the frame of WTO. Important results were achieved in the field of introducing economic effects caused by food safety. The main elements of the topic are: risk communication, food safety as public good, social costs and benefits, differences in consumers? preferences, the importance of technical barriers. Based also on the detailed results of WTO negotiations this research explores the future trends of international food regulations to be expected. All these results may contribute together to a new synthesis of correlation between natural and economic sciences in the context of the topic.
Típus:
Monograph
PeerReviewed
Formátum:
application/pdf
Azonosító:
Uzonyi, Györgyné and Elekes, Andrea and Gyaraky, Zoltán and Halmai, Péter and Sohár, Pálné (2007) Nemzetközi kereskedelem és élelmiszerbiztonság = International trade and food safety. Project Report. OTKA.
Kapcsolat: