NDA
Bejelentkezés
Kapcsolat
A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága |
Tartalom: | http://mek.oszk.hu/03200/03216 |
---|---|
Archívum: | Magyar Elektronikus Könyvtár |
Gyűjtemény: |
Biológia, etológia
Környezetvédelem, természetvédelem Mez?gazdaság, élelmiszeripar |
Cím: |
A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
sorozatcím:
Kölcsey füzetek
egységesített cím:
Genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
|
Létrehozó: |
Pusztai Árpád
Bardócz Zsuzsa
elektronikus szerkesztés: Elter András
|
Dátum: |
beszerezve:
2005-10-21
|
Téma: |
Genetika
génmódosított élelmiszer
Élelmiszerek, táplálkozás
élelmiszerbiztonság
Környezetbarát technológiák
biológiai technológia
Növénytermesztés, kertészet
|
Tartalmi leírás: |
tartalomjegyzék:
Tartalom
A Kiadó előszava A szerzők előszava Bevezetés A genetikai módosítás alapjai - egy csöppnyi tudomány A genetikai módosítás - hogyan csinálják? A genetikai módosításhoz használt gének A promóter A marker- és riporter gén A stop jel A transzgén A GM-növények előállítási módszerei Szelekció és szaporítás A GM-növények engedélyezése A tények és a tudományosan megalapozatlan állítások A genetikai módosítás nem a tradicionális növénynemesítés kiterjesztése Az antisense-technológia A terminátor technika Váratlan következmények A genetikai determinizmus: a génmanipuláció hibás feltételezésen alapszik Spliceszómák (spliceosomes) A fehérjék szintézis utáni módosítása A fehérjék kísérői, a saperonok A befogadó sejt génjeinek meghibásodása - elkerülhetetlen veszteségek A transzgén pozíciójának a meghatározása A promóterek és a gének ki-és bekapcsolása Horizontális génátvitel Daganatos és egyéb betegségek A csupasz DNS A GM-technológiával kapcsolatos egyéb problémák és megalapozatlan feltételezések A genetikailag módosított növények táplálkozástani megítélése A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi előnyei A magas-metionin tartalmú GM-szója A sok béta-karotint tartalmazó GM-rizs (golden rice) A több fehérjét tartalmazó GM-burgonya A GM-technológia szerepe a világ lakosságának élelmiszer-ellátásában A GM-növények termesztésének hatása a gyom- és rovarirtó szerek használatára A Bt-rezisztencia kifejlődése A GM-növények biztonsági vizsgálata és engedélyezése A genetikailag módosított növények biztonsági vizsgálata A GM-növények engedélyezésének általános feltételei A lényegi azonosság Az EU-ban fontosnak tartott feltételek Az antibiotikum-rezisztenciát kódoló gén használata Az ember és állat tűrőképessége A transzgén biztonsága A transzgén fehérje stabilitása a bélben A GM technológia semlegességének problémája Allergén hatások és a genetikai módosítás A biztonsági vizsgálatok hiányosságai Bejuthatnak-e engedélyezés nélkül a GM-élelmiszerek az emberi táplálékláncba és ennek milyen következményei lehetnek Az eddig elvégzett kockázatbecslési tesztek tanulságai A Flavr-Savr paradicsom Kizárható-e az egészség-károsodás lehetősége a független, átlátható és tudományosan megalapozott táplálkozástani- és toxikológiai kockázatbecslés hiányában? A biológiai tesztelés és a javasolt kísérleti terv A GM növényekkel kapcsolatos nemzetközi törvények és előírások A multinacionális cégek és bankok szerepe a biotechnológiában A GM-növények termesztésének globális következményei A molekuláris biológia és a biotechnológia üzletté válása A biotechnológiai ipar intoleranciája Az intézményesített elhallgattatás módszerei A biotechnológia bevezetésével kapcsolatos morális kérdések Milyen választási lehetőségünk van - Merre menjünk? A hagyományos termesztés A GM-növényeken és -állatokon alapuló mezőgazdaság Biogazdálkodás A világ leghumánusabb géntörvénye - a norvég géntörvény Történelmi háttér A Norvég Géntechnológiai Törvény A Norvég Biotechnológiai Tanácsadó Testület (NBAB) Az import dokumentációk engedélyezése és ellenőrzése A Cartagena Protokoll Hivatkozások Mellékletek Biotechnológia: a szellem már kívül, de megvan-e még a palack? (Sajgó Mihály) A géntechnológia szerepvállalása a növénynemesítésben: A Pusztai-botrány üzenete (Dudits Dénes) Nézőpontok, ha különböznek (Darvas Béla) A nézőpontok valóban különböznek (Venetianer Pál) Gondolatok a génmódosított élelmiszerek kapcsán kialakult vitáról (Pusztai Árpád) megjegyzés:
javított változat
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
tanulmány(ok)
Text
(DCMIType)
|
Formátum: |
text/html
(IMT)
application/pdf
(IMT)
application/msword
(IMT)
|
Azonosító: |
példányazononosító:
MEK-03216
urn:nbn:hu-5193
(URI)
|
Forrás: |
A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága / Pusztai Árpád, Bardócz Zsuzsa$Budapest : Kölcsey Int., 2004$(Kölcsey füzetek, 1589-2832 ; 7.)$ISBN 963 216 132 7
|
Kapcsolat: |
Ökológiai gazdálkodás és a jövő (http://mek.oszk.hu/02500/02585/)
Génpiszka Hálózat (http://www.zpok.hu/genmanipulacio/)
Somfai Béla: Bioetika vázlatok (http://mek.oszk.hu/00100/00162/)
Az embereknek joguk van tudni, mit esznek (http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=132452)
Venetianer Pál: Féljünk-e a génmanipulált élelmiszerektől? (http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil/szamok/tv2005/tv0510/v...)
Van-e okunk félni a genetikailag módosított élelmiszerektől? (http://www.mindentudas.hu/magazin2/20050404vane.html)
|