Ugrás a tartalomhoz

A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága

  • Metaadatok
Tartalom: http://mek.oszk.hu/03200/03216
Archívum: Magyar Elektronikus Könyvtár
Gyűjtemény: Biológia, etológia
Környezetvédelem, természetvédelem
Mez?gazdaság, élelmiszeripar
Cím:
A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
sorozatcím: Kölcsey füzetek
egységesített cím: Genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
Létrehozó:
Pusztai Árpád
Bardócz Zsuzsa
elektronikus szerkesztés: Elter András
Dátum:
beszerezve: 2005-10-21
Téma:
Genetika
génmódosított élelmiszer
Élelmiszerek, táplálkozás
élelmiszerbiztonság
Környezetbarát technológiák
biológiai technológia
Növénytermesztés, kertészet
Tartalmi leírás:
tartalomjegyzék: Tartalom
A Kiadó előszava
A szerzők előszava
Bevezetés
A genetikai módosítás alapjai - egy csöppnyi tudomány
A genetikai módosítás - hogyan csinálják?
A genetikai módosításhoz használt gének
A promóter
A marker- és riporter gén
A stop jel
A transzgén
A GM-növények előállítási módszerei
Szelekció és szaporítás
A GM-növények engedélyezése
A tények és a tudományosan megalapozatlan állítások
A genetikai módosítás nem a tradicionális növénynemesítés kiterjesztése
Az antisense-technológia
A terminátor technika
Váratlan következmények
A genetikai determinizmus: a génmanipuláció hibás feltételezésen alapszik
Spliceszómák (spliceosomes)
A fehérjék szintézis utáni módosítása
A fehérjék kísérői, a saperonok
A befogadó sejt génjeinek meghibásodása - elkerülhetetlen veszteségek
A transzgén pozíciójának a meghatározása
A promóterek és a gének ki-és bekapcsolása
Horizontális génátvitel
Daganatos és egyéb betegségek
A csupasz DNS
A GM-technológiával kapcsolatos egyéb problémák és megalapozatlan feltételezések
A genetikailag módosított növények táplálkozástani megítélése
A GM-élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi előnyei
A magas-metionin tartalmú GM-szója
A sok béta-karotint tartalmazó GM-rizs (golden rice)
A több fehérjét tartalmazó GM-burgonya
A GM-technológia szerepe a világ lakosságának élelmiszer-ellátásában
A GM-növények termesztésének hatása a gyom- és rovarirtó szerek használatára
A Bt-rezisztencia kifejlődése
A GM-növények biztonsági vizsgálata és engedélyezése
A genetikailag módosított növények biztonsági vizsgálata
A GM-növények engedélyezésének általános feltételei
A lényegi azonosság
Az EU-ban fontosnak tartott feltételek
Az antibiotikum-rezisztenciát kódoló gén használata
Az ember és állat tűrőképessége
A transzgén biztonsága
A transzgén fehérje stabilitása a bélben
A GM technológia semlegességének problémája
Allergén hatások és a genetikai módosítás
A biztonsági vizsgálatok hiányosságai
Bejuthatnak-e engedélyezés nélkül a GM-élelmiszerek az emberi táplálékláncba
és ennek milyen következményei lehetnek
Az eddig elvégzett kockázatbecslési tesztek tanulságai
A Flavr-Savr paradicsom
Kizárható-e az egészség-károsodás lehetősége a független, átlátható és tudományosan
megalapozott táplálkozástani- és toxikológiai kockázatbecslés hiányában?
A biológiai tesztelés és a javasolt kísérleti terv
A GM növényekkel kapcsolatos nemzetközi törvények és előírások
A multinacionális cégek és bankok szerepe a biotechnológiában
A GM-növények termesztésének globális következményei
A molekuláris biológia és a biotechnológia üzletté válása
A biotechnológiai ipar intoleranciája
Az intézményesített elhallgattatás módszerei
A biotechnológia bevezetésével kapcsolatos morális kérdések
Milyen választási lehetőségünk van - Merre menjünk?
A hagyományos termesztés
A GM-növényeken és -állatokon alapuló mezőgazdaság
Biogazdálkodás
A világ leghumánusabb géntörvénye - a norvég géntörvény
Történelmi háttér
A Norvég Géntechnológiai Törvény
A Norvég Biotechnológiai Tanácsadó Testület (NBAB)
Az import dokumentációk engedélyezése és ellenőrzése
A Cartagena Protokoll
Hivatkozások
Mellékletek
Biotechnológia: a szellem már kívül, de megvan-e még a palack? (Sajgó Mihály)
A géntechnológia szerepvállalása a növénynemesítésben: A Pusztai-botrány üzenete
(Dudits Dénes)
Nézőpontok, ha különböznek (Darvas Béla)
A nézőpontok valóban különböznek (Venetianer Pál)
Gondolatok a génmódosított élelmiszerek kapcsán kialakult vitáról (Pusztai Árpád)
megjegyzés: javított változat
Nyelv:
magyar
Típus:
tanulmány(ok)
Text (DCMIType)
Formátum:
text/html (IMT)
application/pdf (IMT)
application/msword (IMT)
Azonosító:
példányazononosító: MEK-03216
urn:nbn:hu-5193 (URI)
Forrás:
A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága / Pusztai Árpád, Bardócz Zsuzsa$Budapest : Kölcsey Int., 2004$(Kölcsey füzetek, 1589-2832 ; 7.)$ISBN 963 216 132 7
Kapcsolat:
Ökológiai gazdálkodás és a jövő (http://mek.oszk.hu/02500/02585/)
Génpiszka Hálózat (http://www.zpok.hu/genmanipulacio/)
Somfai Béla: Bioetika vázlatok (http://mek.oszk.hu/00100/00162/)
Az embereknek joguk van tudni, mit esznek (http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=132452)
Venetianer Pál: Féljünk-e a génmanipulált élelmiszerektől? (http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil/szamok/tv2005/tv0510/v...)
Van-e okunk félni a genetikailag módosított élelmiszerektől? (http://www.mindentudas.hu/magazin2/20050404vane.html)