Ugrás a tartalomhoz

Ízes étkek

  • Metaadatok
Tartalom: http://mek.oszk.hu/02500/02524
Archívum: Magyar Elektronikus Könyvtár
Gyűjtemény: Életmód, gasztronómia
Cím:
Ízes étkek
egységesített cím: Ízes étkek
Létrehozó:
Andor Csaba
elektronikus szerkesztés: Szabolcsi József
Dátum:
beszerezve: 2005-03-10
2005-09-26 (további elektronikus változatok)
Téma:
Szakácskönyvek, receptek
recept
gasztronómia
Tartalmi leírás:
tartalomjegyzék: Tartalom
Bevezetés
1. Gombás lecsó
2. Paprikáskrumpli
3. Pirított máj
4. Uborkasaláta
5. Temesvári csirke
6. Ízes rizs
7. Zöldbableves csirkével
8. Narancsos-vörösboros csirke
9. Majonézes csirkemell
10. Vagdalthús
11. Töltött tojás
12. Sült alma
Függelék - Madách triptichon
1. Madách keserű
2. Fráter Erzsébet kedvence
3. Majthényi Anna kedvence
Utószó avagy az utolsó vacsora
Kivonat: Bevezetés (részlet)
Rendhagyó szakácskönyvet vehet kézbe az olvasó, amely változatos étkek
hosszú sora helyett inkább egyfajta szemléletet kínál azoknak, akik a
gasztronómiai irodalom iránt érdeklődnek. Apicius, Brillat-Savarin
vagy Erdei Ferenc írásai a maguk korában nem a receptek nagy számával
keltettek feltűnést, hanem a szemléletükkel. Közülük Erdei Ferenc
"kakukktojás", miként magam is az vagyok: egyikünk sem ezt a területet
tekintette hivatásának. Meglehet, ez a megállapítás igaz volt már
Brillat-Savarinre is: ha szüntelenül a konyhában időzött volna,
aktívan elősegítve a napi teendőket, akkor talán sohasem lett volna
ideje olyan könyv megírására, amely szemlélődést, elmélyült és
kritikus gondolkodást kíván.
A gasztronómia már régóta látványosság, részben egyfajta cirkuszi
produkció. A bűvész gyorsaságával és ügyességével végrehajtott
mozdulatok, magasra feldobott palacsinták, a levegőben megpörgetett
pizza-tészták, s a legkülönbözőbb mutatványok teszik látványossá az
ételek születését. És látványosság abban a hagyományosabb - még a
televíziót megelőző korszakot idéző - értelemben is, hogy a látvány a
fontos, vagyis az, ahogyan a terített asztal kinéz, az ételeket
cicomázó, amúgy ehetetlen vagy oda nem illő díszítményekkel, jól
mutató, de ízetlen petrezselyemmel, sajátos formára szeletelt
uborkával vagy paradicsommal s más érdekességekkel.
A gasztronómiának ehhez a részéhez a jelen könyv nem ad semmiféle
tanácsot. Az általam tárgyalt ételek némelyikéhez véleményem szerint
nem is illik különösebb díszítés. Úgy sejtem, a pásztorok inkább a
botjukat faragták, ha a díszítőművészet gyakorlására éreztek
ellenállhatatlan késztetést, mintsem az uborkát vagy a paradicsomot,
hogy a lecsót vagy a paprikáskrumplit még kívánatosabbá tegyék...
megjegyzés: javított változat
Nyelv:
magyar
Típus:
szakácskönyv(ek)
Text (DCMIType)
Formátum:
text/html (IMT)
application/pdf (IMT)
application/rtf (IMT)
application/msword (IMT)
text/xml (IMT)
LIT
Azonosító:
példányazononosító: MEK-02524
urn:nbn:hu-4499 (URI)
Forrás:
Ízes étkek / Andor Csaba$Csesztve-Budapest : Madách Irodalmi Társaság, 2005$ISBN 963 9386 23 5
Kapcsolat:
Kun Ákos: Egészségkímélő ételek ínyenceknek (http://mek.oszk.hu/00100/00130/)
Gasztronómia.lap (http://gasztronomia.lap.hu)
Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv (http://mek.oszk.hu/00100/00135/)
Konyha.lap (http://konyha.lap.hu)