NDA
Bejelentkezés
Kapcsolat
Ízes étkek |
Tartalom: | http://mek.oszk.hu/02500/02524 |
---|---|
Archívum: | Magyar Elektronikus Könyvtár |
Gyűjtemény: | Életmód, gasztronómia |
Cím: |
Ízes étkek
egységesített cím:
Ízes étkek
|
Létrehozó: |
Andor Csaba
elektronikus szerkesztés: Szabolcsi József
|
Dátum: |
beszerezve:
2005-03-10
2005-09-26 (további elektronikus változatok)
|
Téma: |
Szakácskönyvek, receptek
recept
gasztronómia
|
Tartalmi leírás: |
tartalomjegyzék:
Tartalom
Bevezetés 1. Gombás lecsó 2. Paprikáskrumpli 3. Pirított máj 4. Uborkasaláta 5. Temesvári csirke 6. Ízes rizs 7. Zöldbableves csirkével 8. Narancsos-vörösboros csirke 9. Majonézes csirkemell 10. Vagdalthús 11. Töltött tojás 12. Sült alma Függelék - Madách triptichon 1. Madách keserű 2. Fráter Erzsébet kedvence 3. Majthényi Anna kedvence Utószó avagy az utolsó vacsora Kivonat:
Bevezetés (részlet)
Rendhagyó szakácskönyvet vehet kézbe az olvasó, amely változatos étkek hosszú sora helyett inkább egyfajta szemléletet kínál azoknak, akik a gasztronómiai irodalom iránt érdeklődnek. Apicius, Brillat-Savarin vagy Erdei Ferenc írásai a maguk korában nem a receptek nagy számával keltettek feltűnést, hanem a szemléletükkel. Közülük Erdei Ferenc "kakukktojás", miként magam is az vagyok: egyikünk sem ezt a területet tekintette hivatásának. Meglehet, ez a megállapítás igaz volt már Brillat-Savarinre is: ha szüntelenül a konyhában időzött volna, aktívan elősegítve a napi teendőket, akkor talán sohasem lett volna ideje olyan könyv megírására, amely szemlélődést, elmélyült és kritikus gondolkodást kíván. A gasztronómia már régóta látványosság, részben egyfajta cirkuszi produkció. A bűvész gyorsaságával és ügyességével végrehajtott mozdulatok, magasra feldobott palacsinták, a levegőben megpörgetett pizza-tészták, s a legkülönbözőbb mutatványok teszik látványossá az ételek születését. És látványosság abban a hagyományosabb - még a televíziót megelőző korszakot idéző - értelemben is, hogy a látvány a fontos, vagyis az, ahogyan a terített asztal kinéz, az ételeket cicomázó, amúgy ehetetlen vagy oda nem illő díszítményekkel, jól mutató, de ízetlen petrezselyemmel, sajátos formára szeletelt uborkával vagy paradicsommal s más érdekességekkel. A gasztronómiának ehhez a részéhez a jelen könyv nem ad semmiféle tanácsot. Az általam tárgyalt ételek némelyikéhez véleményem szerint nem is illik különösebb díszítés. Úgy sejtem, a pásztorok inkább a botjukat faragták, ha a díszítőművészet gyakorlására éreztek ellenállhatatlan késztetést, mintsem az uborkát vagy a paradicsomot, hogy a lecsót vagy a paprikáskrumplit még kívánatosabbá tegyék... megjegyzés:
javított változat
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
szakácskönyv(ek)
Text
(DCMIType)
|
Formátum: |
text/html
(IMT)
application/pdf
(IMT)
application/rtf
(IMT)
application/msword
(IMT)
text/xml
(IMT)
LIT
|
Azonosító: |
példányazononosító:
MEK-02524
urn:nbn:hu-4499
(URI)
|
Forrás: |
Ízes étkek / Andor Csaba$Csesztve-Budapest : Madách Irodalmi Társaság, 2005$ISBN 963 9386 23 5
|
Kapcsolat: |
Kun Ákos: Egészségkímélő ételek ínyenceknek (http://mek.oszk.hu/00100/00130/)
Gasztronómia.lap (http://gasztronomia.lap.hu)
Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv (http://mek.oszk.hu/00100/00135/)
Konyha.lap (http://konyha.lap.hu)
Élő Erdély: Konyha (http://www.hhrf.org/erdely/utazo/konyha.html)
|