NDA
Bejelentkezés
Kapcsolat
A római konyha |
Tartalom: | http://mek.oszk.hu/02700/02763 |
---|---|
Archívum: | Magyar Elektronikus Könyvtár |
Gyűjtemény: |
Szépirodalom, népköltészet
Életmód, gasztronómia |
Cím: |
A római konyha
eredeti cím:
Die römische Küche
egységesített cím:
Római konyha
|
Létrehozó: |
Lénárd Sándor
fordító:
Tandori Dezső
fordító:
Tandori Ágnes
elektronikus rögzítés: Szabolcsi József
|
Dátum: |
beszerezve:
2000-05-31
|
Téma: |
Szakácskönyvek, receptek
olasz konyha
gasztronómia
recept
Kortárs magyar irodalom
magyar irodalom
Határontúli magyar irodalom
|
Tartalmi leírás: |
tartalomjegyzék:
Bevezető és használati utasítás
Vegyünk... Fritti Rántott ételek Suppli Rizsrudacskák Carciofi fritti Rántott articsóka Cervello e animelle fritti Rántott velő és mirigy Fegato di vitello fritto Rántott borjúmáj Pan dorato Bundás ("arany") kenyér Fritto di fiori di zucca Rántott tökvirág Fritto di filetti di zucchine Rántott tökszeletek Fritto di cavolfiori, broccoli e funghi Rántott kelvirág, broccoli, gomba Pesci fritti Rántott halak Seppie, calamari, calamaretti fritti Rántott tintahal Baccalá fritto Rántott tőkehal Crocchette di pollo Csirkekrokett La pastasciutta Száraztészta I sughi Mártások Con burro e formaggio "in bianco" Vajjal és sajttal, "fehéren" Con aglio, olio e peperoncino Fokhagymával, olajjal, erős paprikával All' amatriciana Az amatricei asszonyok módjára Alla poverella Szegényasszony módjára Col sugo di pomodori freschi Friss paradicsomlével Con pomodori e peperoni Paradicsommal és paprikával Con le acciughe Szardellával Col tonno Tonhallal Con la carne Hússal Con cacio e pepe Sajttal és borssal Con le telline Apró kagylókkal Col basilico Bazsalikommal Colle rigaglie di pollo Csirkeaprólékkal Con i piselli Zöldborsóval Con la salsiccia Sütőkolbásszal Con i funghi Gombával Col mascarpone Mascarponesajttal Col ragú d'agnello Bárányraguval Al ragú Raguval Beszélgetések a sugókról Pastasciutta helyett Fettuccine Metélt Gnocchi Krumplinudli Agnolotti (ravioli) Töltött tésztatáskák Carne tritata Vagdalthús Con carne e cervello Hússal és velővel Con spinaci e ricotta Spenóttal és friss juhtúróval Gnocchi di semolino Daragaluska római módra Polenta Kukoricakása Timballo di spaghetti (o maccheroni) Csőben sült spagetti (vagy makaróni) Timballo di riso Rizspuding Le minestre Zöldséglevesek Pasta e broccoli Pasta és broccoli Pasta e lenticchie (ceci - fagioli) Pasta és lencse (csicseriborsó - bab) Riso e fagioli (piselli) Rizs és bab (borsó) Riso e indivia (cicoria) Rizs és endívia (cikória) Brodo Húsleves Cappelletti (tortellini) in brodo Kalapocskák (tortácskák) húslevesben Semolino in brodo Gríz forró húslében Straccatella Csurgatott tojásleves Le pietanze Második fogás Piatti di carne Húsételek L' abacchio - A bárány Abracchio (agnello) arrosto Báránysült Cosciotto di agnello arrosto Sült báránycomb Abbacchio brodettato Becsinált báránysült Coratella di abbacchio brodettata Becsinált báránybelsőségek Animelle d'abbacchio Báránymirigy Abbacchio alla cacciatora Bárány vadászné módra Testa di abbacchio Birkafej Bracioline d'agnello Bárányborda Bracioline d'agnello ai ferri Bárányborda roston Il manzo - Marhahús La bistecca Bélszín (beefsteak, bifsztek) L'umido Párolt marhasült Lo stufatino Párolt marhaszelet Involtini di manzo Marhahústekercs Uccelletti di campagna "Mezei madárkák" Saltimbocca Borjútekercs Coda alla vaccinara Ökörfarokpörkölt Trippa Borjú- vagy tehénpacal Fegato Pirított máj Pagliata Ökörvékonybél Rognone in umido Párolt vese Polpette (coppiette) di manzo vagdalthús (Frikadella) Maiale vagy porco - Sertés Fegatelli Májszeletek Porchetta Sertéssült Lombello di maiale Sertésfilé Vitello - Borjúhús Scaloppine di vitello al Marsala Borjúszelet marszalai borral Involtini di vitello Göngyölt borjúszelet Spezzatino di vitello Borjúhúskockák Il Pollo - Tyúk Pollo alla diavola Ördöglánycsirke Pollo alla cacciatora Csirke vadászné módra Pollo in padella Serpenyős csirke Pesci - Halak Tonno fresco al pomodoro Friss tonhal paradicsommal Palombo coi piselli Palombo zöldborsóval Sogliola al vino bianco Sogliola fehér borban Arzilla Rája Sarde Szardínia Baccalá in umido Párolt tőkehal Baccalá e peperoni Tőkehal zöldpaprikával Ciriole coi piselli Tiberisi angolna borsóval Zuppa di pesce Halleves I. zuppa de pesce Halleves (egyszerűen) II. zuppa di pesce Halleves (különleges alkalmakra) III. zuppa di pesce Halleves (egészen egyszerűen) Lumache Csigák Verdure Főzelékek Carciofi alla romana Articsóka római módra Carciofi alla giudia Articsóka zsidó módra Piselli al prosciutto Zöldborsó sonkával Broccoli all'agro Broccoli savanyú lében Fagioli al tonno Bab tonhallal Pomodori ripieni Töltött paradicsom Funghi al tegame Serpenyős gomba Peperoni Zöldpaprika I dolci - le frutta Édességek - Gyümölcs La crostata Rácsos (linzer) Bigné di San Giuseppe Szent József fánkja Fave dei morti Halottak babja Frittelle di riso Rizscsók Pan di Spagna Spanyolkenyér Zuppa inglese Angol leves Maritozzi Mazsolás rúd St. Honoré Szent Honorius tortája I vini A borok La pizza napoletana A nápolyi pizza Il calzone "Nadrág" Szótár megjegyzés:
javított változat
|
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
szakácskönyv(ek)
Text
(DCMIType)
|
Formátum: |
text/html
(IMT)
|
Azonosító: |
példányazononosító:
MEK-02763
urn:nbn:hu-4741
(URI)
|
Forrás: |
A római konyha / Lénard Sándor ; [ford. Tandori Dezső és Tandori Ágnes]$Budapest : Magvető, 1986$ISBN 963 14 0631 8
|
Kapcsolat: |
Tusor András: Gasztronómia (http://mek.oszk.hu/00100/00129/)
Olaszkonyha.lap (http://olaszkonyha.lap.hu/)
Lénárd Sándor kiállítás (http://mek.oszk.hu/kiallitas/lenard/)
Luculluszi lakoma - Kulináris örömök II. (http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Rah/0/27544/1)
Lénárd Sándor: A bizánci szelet (http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/modern/len...)
Balázs Attila: Polpetta a világ végén (http://beszelo.c3.hu/05/01/02kistotal.htm)
|
Tér-idő vonatkozás: |
időbeli:
20. sz.
|