Ugrás a tartalomhoz

A római konyha

  • Metaadatok
Tartalom: http://mek.oszk.hu/02700/02763
Archívum: Magyar Elektronikus Könyvtár
Gyűjtemény: Szépirodalom, népköltészet
Életmód, gasztronómia
Cím:
A római konyha
eredeti cím: Die römische Küche
egységesített cím: Római konyha
Létrehozó:
Lénárd Sándor
fordító: Tandori Dezső
fordító: Tandori Ágnes
elektronikus rögzítés: Szabolcsi József
Dátum:
beszerezve: 2000-05-31
Téma:
Szakácskönyvek, receptek
olasz konyha
gasztronómia
recept
Kortárs magyar irodalom
magyar irodalom
Határontúli magyar irodalom
Tartalmi leírás:
tartalomjegyzék: Bevezető és használati utasítás
Vegyünk...
Fritti
Rántott ételek
Suppli
Rizsrudacskák
Carciofi fritti
Rántott articsóka
Cervello e animelle fritti
Rántott velő és mirigy
Fegato di vitello fritto
Rántott borjúmáj
Pan dorato
Bundás ("arany") kenyér
Fritto di fiori di zucca
Rántott tökvirág
Fritto di filetti di zucchine
Rántott tökszeletek
Fritto di cavolfiori, broccoli e funghi
Rántott kelvirág, broccoli, gomba
Pesci fritti
Rántott halak
Seppie, calamari, calamaretti fritti
Rántott tintahal
Baccalá fritto
Rántott tőkehal
Crocchette di pollo
Csirkekrokett
La pastasciutta
Száraztészta
I sughi
Mártások
Con burro e formaggio "in bianco"
Vajjal és sajttal, "fehéren"
Con aglio, olio e peperoncino
Fokhagymával, olajjal, erős paprikával
All' amatriciana
Az amatricei asszonyok módjára
Alla poverella
Szegényasszony módjára
Col sugo di pomodori freschi
Friss paradicsomlével
Con pomodori e peperoni
Paradicsommal és paprikával
Con le acciughe
Szardellával
Col tonno
Tonhallal
Con la carne
Hússal
Con cacio e pepe
Sajttal és borssal
Con le telline
Apró kagylókkal
Col basilico
Bazsalikommal
Colle rigaglie di pollo
Csirkeaprólékkal
Con i piselli
Zöldborsóval
Con la salsiccia
Sütőkolbásszal
Con i funghi
Gombával
Col mascarpone
Mascarponesajttal
Col ragú d'agnello
Bárányraguval
Al ragú
Raguval
Beszélgetések a sugókról
Pastasciutta helyett
Fettuccine
Metélt
Gnocchi
Krumplinudli
Agnolotti (ravioli)
Töltött tésztatáskák
Carne tritata
Vagdalthús
Con carne e cervello
Hússal és velővel
Con spinaci e ricotta
Spenóttal és friss juhtúróval
Gnocchi di semolino
Daragaluska római módra
Polenta
Kukoricakása
Timballo di spaghetti (o maccheroni)
Csőben sült spagetti (vagy makaróni)
Timballo di riso
Rizspuding
Le minestre
Zöldséglevesek
Pasta e broccoli
Pasta és broccoli
Pasta e lenticchie (ceci - fagioli)
Pasta és lencse (csicseriborsó - bab)
Riso e fagioli (piselli)
Rizs és bab (borsó)
Riso e indivia (cicoria)
Rizs és endívia (cikória)
Brodo
Húsleves
Cappelletti (tortellini) in brodo
Kalapocskák (tortácskák) húslevesben
Semolino in brodo
Gríz forró húslében
Straccatella
Csurgatott tojásleves
Le pietanze
Második fogás
Piatti di carne
Húsételek
L' abacchio - A bárány
Abracchio (agnello) arrosto
Báránysült
Cosciotto di agnello arrosto
Sült báránycomb
Abbacchio brodettato
Becsinált báránysült
Coratella di abbacchio brodettata
Becsinált báránybelsőségek
Animelle d'abbacchio
Báránymirigy
Abbacchio alla cacciatora
Bárány vadászné módra
Testa di abbacchio
Birkafej
Bracioline d'agnello
Bárányborda
Bracioline d'agnello ai ferri
Bárányborda roston
Il manzo - Marhahús
La bistecca
Bélszín (beefsteak, bifsztek)
L'umido
Párolt marhasült
Lo stufatino
Párolt marhaszelet
Involtini di manzo
Marhahústekercs
Uccelletti di campagna
"Mezei madárkák"
Saltimbocca
Borjútekercs
Coda alla vaccinara
Ökörfarokpörkölt
Trippa
Borjú- vagy tehénpacal
Fegato
Pirított máj
Pagliata
Ökörvékonybél
Rognone in umido
Párolt vese
Polpette (coppiette) di manzo
vagdalthús (Frikadella)
Maiale vagy porco - Sertés
Fegatelli
Májszeletek
Porchetta
Sertéssült
Lombello di maiale
Sertésfilé
Vitello - Borjúhús
Scaloppine di vitello al Marsala
Borjúszelet marszalai borral
Involtini di vitello
Göngyölt borjúszelet
Spezzatino di vitello
Borjúhúskockák
Il Pollo - Tyúk
Pollo alla diavola
Ördöglánycsirke
Pollo alla cacciatora
Csirke vadászné módra
Pollo in padella
Serpenyős csirke
Pesci - Halak
Tonno fresco al pomodoro
Friss tonhal paradicsommal
Palombo coi piselli
Palombo zöldborsóval
Sogliola al vino bianco
Sogliola fehér borban
Arzilla
Rája
Sarde
Szardínia
Baccalá in umido
Párolt tőkehal
Baccalá e peperoni
Tőkehal zöldpaprikával
Ciriole coi piselli
Tiberisi angolna borsóval
Zuppa di pesce
Halleves
I. zuppa de pesce
Halleves (egyszerűen)
II. zuppa di pesce
Halleves (különleges alkalmakra)
III. zuppa di pesce
Halleves (egészen egyszerűen)
Lumache
Csigák
Verdure
Főzelékek
Carciofi alla romana
Articsóka római módra
Carciofi alla giudia
Articsóka zsidó módra
Piselli al prosciutto
Zöldborsó sonkával
Broccoli all'agro
Broccoli savanyú lében
Fagioli al tonno
Bab tonhallal
Pomodori ripieni
Töltött paradicsom
Funghi al tegame
Serpenyős gomba
Peperoni
Zöldpaprika
I dolci - le frutta
Édességek - Gyümölcs
La crostata
Rácsos (linzer)
Bigné di San Giuseppe
Szent József fánkja
Fave dei morti
Halottak babja
Frittelle di riso
Rizscsók
Pan di Spagna
Spanyolkenyér
Zuppa inglese
Angol leves
Maritozzi
Mazsolás rúd
St. Honoré
Szent Honorius tortája
I vini
A borok
La pizza napoletana
A nápolyi pizza
Il calzone
"Nadrág"
Szótár
megjegyzés: javított változat
Nyelv:
magyar
Típus:
szakácskönyv(ek)
Text (DCMIType)
Formátum:
text/html (IMT)
Azonosító:
példányazononosító: MEK-02763
urn:nbn:hu-4741 (URI)
Forrás:
A római konyha / Lénard Sándor ; [ford. Tandori Dezső és Tandori Ágnes]$Budapest : Magvető, 1986$ISBN 963 14 0631 8
Kapcsolat:
Tusor András: Gasztronómia (http://mek.oszk.hu/00100/00129/)
Olaszkonyha.lap (http://olaszkonyha.lap.hu/)
Lénárd Sándor kiállítás (http://mek.oszk.hu/kiallitas/lenard/)
Luculluszi lakoma - Kulináris örömök II. (http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Rah/0/27544/1)
Balázs Attila: Polpetta a világ végén (http://beszelo.c3.hu/05/01/02kistotal.htm)
Tér-idő vonatkozás:
időbeli: 20. sz.