Ugrás a tartalomhoz

Szent László

  • Metaadatok
Tartalom: http://www.hung-art.hu/magyar/zmisc/pnevnelk/festmeny/s_l...
Archívum: Képzőművészet Magyarországon - Fine Arts in Hungary
Cím:
Szent László
Saint László, King of Hungary
Létrehozó:
ISMERETLEN MESTER, festő (17. század)
Kiadó:
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Dátum:
1600 körül
Tartalmi leírás:
Szent Lászlót a középkor óta talán leggyakrabban ábrázolták nemzeti királyaink közül freskókon, oltárok képein és szobrain. A középkor folyamán a személyéhez kapcsolódó lovagkirály eszménye, legendájának népszerűsége meghatározta ábrázolásának módját is. A lovagi páncél s a kezében tartott csatabárd így lett az uralkodói jelvények - korona és az országalma - mellett állandó attributuma.
Ez a XVI. század végi kép a középkori Szent László-ábrázolásokhoz nagyobbára csak a megjelenés külsőségeiben kötődik. A király trónuson ül bő, gazdagon hímzett és gyöngyökkel kivarrt szegélyű palástban. Előtte a trón formájával rokon stilizált, volutás, karéjos címerpajzs az ország címerével. A háttér kiképzése reneszánsz palotabelsőre utal. A trónkárpit szerepét betöltő felfüggesztett hímzett drapéria mindkét oldalán kilátás nyílik a tájra: ez a motívum a XV-XVI. századi észak-olasz Madonna-ábrázolások háttérmegoldására emlékeztet. A kétoldali grisaille tájrészletben balról Szent László egyik legfontosabb egyházi tevékenységére, a nagyváradi székesegyház alapítására vonatkozó topografikus utalás, jobbról legendásan fontos haditette, a lányrabló kun legyőzése látható. A legendájában kedvelt két életrajzi motívum felidézése egyfelől az uralkodóként, világi hatalmában ábrázolt Szent László személyének azonosítására szolgál, másfelől a jó keresztény király és a keresztény lovag eszményi egységére utal.
Szent László történelmi személyként, glória nélkül jelenik meg, ami a kép világi rendeltetésére utal. Az ábrázolás történeti tényként kezeli az életéből, pontosabban a legendájából vett jeleneteket is. Ez a szemlélet jellemezte azokat a grafikailag sokszorosított arckép- és királyképsorozatokat, amelyek a XVI. század folyamán Európa-szerte népszerűvé váltak. Bizonyára ilyen, uralkodókat ábrázoló metszetsorozat szolgált például a Szent Lászlót és a kép párdarabjait, a Szent Istvánt és a Szent Imrét bemutató művek megfestésénél is.
ügyintéző: Krén Emil
Típus:
Image (DCMIType)
Formátum:
image/jpeg (IMT)
színjellemzők: 16M
méret: 113 Kb
méret: 714*714
Olaj, fa, 103 x 101,3 cm
Azonosító: