Ugrás a tartalomhoz

Vegetáriánus konyha Indiában

  • Metaadatok
Tartalom: http://mek.oszk.hu/00100/00134
Archívum: Magyar Elektronikus Könyvtár
Gyűjtemény: Életmód, gasztronómia
Cím:
Vegetáriánus konyha Indiában
sorozatcím: Terebess Ázsia E-Tár
egységesített cím: Vegetáriánus konyha Indiában
Létrehozó:
Rosta Erzsébet
Dátum:
beszerezve: 2001-01-22
2006-06-06 (PDF változat)
Téma:
Gasztronómia általában
vegetáriánus étrend
Szakácskönyvek, receptek
nemzeti étel
ételrecept
Tartalmi leírás:
tartalomjegyzék: A vegetáriánusok részaránya

Az ahimszá kialakulása

Dúsan termő föld

Kasztokra jellemző étkezési szokások

Az indiai étkezés ethosza

Regionális konyhaművészet

Édességek bő választéka és ünnepek ételei

Templomi prászadok

Italok

Gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek

Étkezési szokások

Fűszerek és ételadalékok

A leggyakrabban előforduló fűszerek

Curry vagy kari? Maszala a speciális fűszerkeverék

Alap maszala

Garam maszala

Fekete maszala

Csát maszala



Megközelítőleg azonos mennyiségek

Tejtermékek

Tisztított vaj, a ghí

Joghurt

Házi túró (cséna) és sajt (panír)

Krémsajt

Sűrített tej, a khoja



A főzés néhány egyéb alapanyaga

Kókusztej

Paradicsom ketchup

Zöld csili-gyömbér paszta

Házi ecet

Karamell szirup

Hamis tamarindpüré



Fontos tippek - hasznos tanácsok

Levesek

Sajtos zöldség leves

Zöldségkrém leves

Sárgarépakrém leves

Zöldborsókrém leves

Spárgatök és mung bab krémleves

Krumplileves

Lencseleves

Spenótkrém leves

Paradicsom leves

Paradicsomkrém leves

Hideg almaleves

Hideg uborkaleves



Rizsek

Főtt rizs

Párolt rizs

Fehér rizs

Kurkumás sárga rizs

Fűszeres rizs

Baszant rizs

Kukoricás rizs

Zöldborsós rizs

Zöldborsós földimogyorós rizs

Citromos rizs

Spenótos rizs



Pulávok

Zöldséges puláv

Zöldborsós sajtos puláv

Padlizsán puláv

Csicseriborsós puláv

Sajtos gomba puláv

Sajtos zöldbabos puláv

Gomba puláv

Zöldséges puláv sült krumpligolyókkal

Burgonya-kebab puláv



Édes pulávok

Sárgarépa puláv

Sáfrányos puláv

Mangó puláv

Cseresznyés puláv

Kókuszos puláv



Kenyérfélék és töltött lepények

Csapáti

Egyszerű parátá

Karfiol parátá

Karfiolos parátá

Karfiol és panír parátá

Retek parátá

Csicseriborsó parátá

Lepkeszeg parátá

Zöldborsó parátá

Burgonya parátá

Teljes őrlésű lisztből készített puri

Sima (fehér lisztből készített) puri

Tejszínes puri

Burgonya puri

Töltött burgonya puri

Retek puri

Dosza

Nán

Pandzsábi roti

Aludttejes kalács

Rizses zsemle

Fokhagymás kenyér

Barna kenyér



Karik

Túrógolyó kari

Tejszínes krémsajtos kofta kari

Banánkrém kofta kari

Ananász kari

Kondenzált tejes zöldborsó kari

Muglai krumpli kofta kari

Gudzsaráti burgonya kofta kari

Vegyes hüvelyes kari lepkeszeg koftákkal

Goai zöld kari

Burgonya kari

Gomba kari

Sajtos zöldborsó kari

Pandzsábi sárgaborsó kari

Tök kofta kari

Sajtos uborkás kari



Bádzsik

Sárgarépa bádzsi

Maszalás sárgarépa bádzsi

Sárgarépás-hagymás bádzsi

Paprika bádzsi

Burgonya bádzsi

Paprika és burgonya bádzsi

Zöldborsós burgonya bádzsi

Zöldborsós gomba bádzsi

Hölgyujj bádzsi

Maszalás hölgyujj bádzsi

Spenót és lencse bádzsi

Spenótos csicseriborsó bádzsi

Spenótos zöldbab bádzsi

Spenótos krumpli bádzsi

Spenótos hagyma bádzsi

Spenótos panír bádzsi

Pattiszon bádzsi

Vajas paradicsom panír bádzsi

Mung bab kofta bádzsi



Padlizsán barták és töltött zöldségek

Paradicsomos padlizsán bartá

Kókuszos padlizsán bartá

Fokhagymás padlizsán bartá

Maszalás padlizsán bartá

Fűszerekkel töltött paprika

Krumplival töltött paprika

Rizzsel töltött paprika paradicsommártással

Töltött krumplik joghurtos szószban

Töltött paradicsomok krumpli chips-szel

Töltött hölgyujjak



Krumplis ételek

Joghurtos burgonya

Párolt, fűszeres burgonya

Újburgonya fűszeres, sajtos bundában

Burgonyás karfiol

Fekete maszalás sült burgonya és karfiol joghurtban

Krumplikorongok paradicsomos szósszal



Babból készült ételek

Sült bab thálí

Savanyú bab

Fűszeres lahori bab

Szaft nélküli fehérbab

Szaftjára sütött bab

Fekete maszalás száraz bab

Paradicsomos zöldbab



Dálok

Mung dál

Sült mung dál

Lencse dál

Aro dál

Öt ékszer dál

Raszam (dél-indiai sárgaborsó dál)

Királyi dál

Vegyes dál

Fehér bab és csicseriborsó dál

Sárgaborsó dál

Sárgaborsó dál és panír

Dál palacsinta



Raiták

Padlizsán raitá

Uborka raitá

Menta raitá

Hagyma raitá

Tök raitá

Paradicsom raitá

Burgonya raitá

Sárgarépa raitá

Galuskás raitá

Édes raitá

Mazsolás édes raitá



Snack-ek, harapnivalók, ízletes falatok

Bundás zöldség pakora

Burgonya pakora

Padlizsán pakora

Panír pakora

Kenyér pakora

Gyümölcs pakora

Pandzsábi kacsori

Zöldség szamosza

Mung bab tekercsek

Burgonya bonda (Dél-India)

Sárgarépa bonda

Delhi mathi

Pandzsábi mathi

Angyalok ujjai

Ropogós spenót

Ropogós banánkarikák

Klub szendvics



Kebabok

Mandula kebab

Mogyoró kebab

Csicseriborsó dál kebab

Energia kebab

Zöldség-krém kebab

Vegyes zöldség-krém kebab

Burgonyapüré kebab

Párszi krumpli kebab

Szikh uborka kebab
Gríz kebab

Rizs kebab



Csatnik

Joghurtos menta csatni

Paradicsom csatni

Zöldparadicsom csatni

Sárgarépa csatni

Guava csatni

Citrom csatni

Alma csatni

Szilvás-alma csatni

Menta és őszibarack csatni

Mangó csatni

Banán csatni



Saláták és savanyúságok

Zöldbab saláta

Uborka saláta

Ecetes sárgarépa

Olajos pácolt tök

Gyöngyhagymák ecetben

Töltött paprika savanyúság

Cékla savanyúság

Édes vegyes zöldség savanyúság

Citrom savanyúság olajban

Mangó savanyúság pandzsábi módra

Töltött savanyú mangó sós lében



Édességek, desszertek

Halavák

Mandula halavá

Sárgarépa halavá

Tök halavá

Sahi búzadara halavá

Istennek ajánlott halavá

Banán halavá



Khírek, firnik és cérnametélt édességek

Rizs khír

Rózsa ízű rizs khír

Tök khir

Sárgarépa khír

Tejes firni

Joghurtos firni

Levére főtt cérnametélt

Cérnametélt tejben

Cérnametélt zarda

Édes fárszi cérnametélt



Pudingok

Gyümölcs puding

Sült gyümölcspuding

Királyi puding

Édes kukoricapuding

Szamócazselé puding

Gyümölcszselé puding

Narancs-kosár puding

Körte és mandula puding

Őszibarack puding

Kókusz puding

Gyümölccsel töltött vajastészta-kosár puding



Jégkrémek és barfik

Kulfi faludhá-val

Mangó kulfi

Pisztácia jégkrém

Vanília jégkrém

Vaníliás gyümölcs jégkrém

Mandula és pisztácia barfi

Sárgarépa barfi

Csokoládé barfi

Mangó barfi

Kókusz khoja barfi

Narancsos khoja szeletek



Túrós és kókuszos édességek

Gulab dzsamun (túrógolyók rózsaszirupban)

Raszagula (túrógolyók szirupban)

Bengáli raszagula

Raszaboli (kardamommal töltött túrógolyók szirupban)

Mazsolás túrókrém

Kókusz grillázs

Kókuszgolyók

Kókuszos golyók

Mágikus kókusz kockák

Kókuszos sütemény

Kókuszos, mandulás mall pura



Sütemények és kekszek

Mandulás sütemény

Cseresznyés sütemény

Csokoládés sütemény

Szilvás sütemény

Panírral töltött datolya laddú

Gazdag gyümölcs sütemény

Apró gyümölcsös sütemények

Szamócás sütemény

Diós csokoládé sütemény

Kakaós sütemény

Ananászos sütemény

Grillázs

Cseresznyés keksz

Kókuszos keksz

Csokoládés mandulás ropogós keksz

Kekszkülönlegesség

Sós keksz



Italok

Gyümölcs turmix

Ívó joghurt

Tejsavó

Banán nektár

Ananász puncs
Sárgadinnye sörbet
Görögdinnye sörbet

Köményes víz



Szörpök és dzsemek

Citromszörp

Mangó vagy sárgadinnye szörp

Narancsszörp
Rózsaszörp

Almadzsem

Körtedzsem

Mangó vagy sárgadinnye dzsem

Málnadzsem

Almakocsonya
megjegyzés: javított változat
Nyelv:
magyar
Típus:
szakácskönyv(ek)
Text (DCMIType)
Formátum:
text/html (IMT)
PV (ProfiVox hangszerver)
application/pdf (IMT)
Azonosító:
példányazononosító: MEK-00134
urn:nbn:hu-2133 (URI)
Forrás:
Vegetáriánus konyha Indiában / Rosta Erzsébet$Budapest : Terebess, 2001$ISBN 963 9147 47 8$OSZK: link.oszk.hu/libriurl.php?LN=hu&DB=oszk&SRY=an&SRE=915508
Kapcsolat:
Keleti konyhák, receptek, szakácskönyvek, ázsiai gasztronómia (http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/konyha.html)
A táplálkozásról : receptek (http://www.santmat.hu/SantMat.php?sm=6&sub=0)
Vegetárius.hu : Receptek (http://www.vegetarianus.hu/recept.html)
Vegetariánus.lap (http://vegetarianus.lap.hu/)
India.lap (http://india.lap.hu)
Tér-idő vonatkozás:
térbeli: India