Ugrás a tartalomhoz

Taxaurusz

  • Metaadatok
Tartalom: http://mek.oszk.hu/00000/00077
Archívum: Magyar Elektronikus Könyvtár
Gyűjtemény: Biológia, etológia
Szótárak, fogalomtárak
Cím:
Taxaurusz
alcím: Növény- és állatrendszertani fogalmak makrotezaurusza
egységesített cím: Taxaurusz
alcím: 3.0 változat
Létrehozó:
összeállító: Ungváry Rudolf
elektronikus szerkesztés: Szabolcsi József
Dátum:
beszerezve: 2001-01-18
Téma:
Tezauruszok
tezaurusz
Növénytan
növényrendszertan
Állattan
állatrendszertan
Tartalmi leírás:
Kivonat: Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisrendszerében a dokumentumok tartalmi feltárásához és kereséséhez az OSZK TEZAURUSZt használják. A TAXAURUSZ és a GEOTARUSZ ÉS GEOHISTAURUSZ az OSZK TEZAURUSZ kiegészítése.
A TAXAURUSZ (a taxonómiai tezaurusz) az élőlények, szervek és szövetek fogalmainak tezauruszcikkeit tartalmazza.
A GEOTAURUSZ ÉS GEOHISTAURUSZ a földrajzi és történelemföldrajzi kifejezések tezauruszcikkeit tartalmazza.
Az OSZK TEZAURUSZ, a TAXAURUSZ és a GEOTARUSZ ÉS GEOHISTAURUSZ a szerkesztés, karbantartás és számítógépes kezelés és tárolás szempontjából egyetlen, azonos elvek és módszerek szerint strukturált állományt alkot. Csak a nyomtatott változat jelenik meg külön tezauruszok formájában a könnyebb kézi kezelhetőség érdekében.
A nyomtatott tezauruszokban az egyes tezauruszok deszkriptorai és nemdeszkriptorai csak kapcsolódó lexikai egységek formájában fordulnak elő.
A TAXAURUSZban (a továbbiakban: tezaurusz) feltüntették a legfontosabb fogalmi összefüggéseket; ezeknek az összefüggéseknek a segítségével a felhasználó tájékozódhat a kiválasztott kifejezéshez közel álló további osztályozásra használható kifejezésekről, hogy a dokumentum tartalmát illetve kérdését a legjobb formában fogalmazhassa meg.
A tezauruszban szereplő összefüggések részletesebbek, mint azok a "lásd" és "lásd még" utalások, melyek a hagyományos tárgyszójegyzékekben találhatók. Egyrészt pontosabban megállapítható belőlük az összefüggés fajtája, tartalma (például az, hogy generikus, partitív, oksági vagy egyéb rokonsági kapcsolatról van szó, arról tehát, hogy a kapcsolódó kifejezés általánosabb vagy speciálisabb, hogy valaminek a részét jelöli-e vagy valaminek az okát, stb.). Másrészt minden összefüggésnek a fordítottja is szerepel a tezauruszban (az összefüggéseket részletesen egy későbbi fejezetben ismertetjük).
A tezauruszokban a könyvtári betűrendbe sorolás szabályait követtük. Az ékezetes betűk a nekik megfelelő nem ékezetes betűkkel azonos besorolásúak (kivéve az o és ö, valamint u és ü betűket), a kis és a nagy betűk besorolása ugyancsak nem különbözik. A besoroláskor az üres helynek (szóköznek) is szerepe van és minden más jelet megelőz. A gy, ly, ny, sz, ty és zs betűknek nincs önálló értéke (ezért például a Szénvegyület a betűrendben a Szennyvíz, a Vízzáró réteg a Vizsgálat után következik). A karaktersorrend a következő:
köz, ( , ), 0, 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, q, r, s, t, u, ü, v, x, y, z
megjegyzés: Lezárva 2000. december 1.
Nyelv:
magyar
Típus:
tezaurusz
Text (DCMIType)
Formátum:
text/html (IMT)
application/rtf (IMT)
application/msword (IMT)
Azonosító:
példányazononosító: MEK-00077
urn:nbn:hu-2076 (URI)
Forrás:
Taxaurusz : növény- és állatrendszertani fogalmak makrotezaurusza : 3.0 változat / összeáll. Ungváry Rudolf$Budapest : OSZK, 2000$OSZK: link.oszk.hu/libriurl.php?LN=hu&DB=oszk&SRY=an&SRE=802980
Kapcsolat:
Geotaurusz és geohistaurusz (http://mek.oszk.hu/00000/00070/)
Ungváry Rudolf: Az OSZK tezaurusza és a KÖZTAURUSZ (http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2001/1/ungvary_2.html)
OSzK tezaurusz/Köztaurusz (http://mek.oszk.hu/00700/00769/)
ontológia portál : Ungváry Rudolf (http://ontologia.hu/Members/ungvary/)