Ugrás a tartalomhoz

Cserkész-szakácskönyv

  • Metaadatok
Tartalom: http://mek.oszk.hu/05300/05395
Archívum: Magyar Elektronikus Könyvtár
Gyűjtemény: Életmód, gasztronómia
Cím:
Cserkész-szakácskönyv
alcím: A tábori konyha bevált gyakorlata
egységesített cím: Cserkész-szakácskönyv
Létrehozó:
Klement Kornél
Dátum:
2007-11-09 (MEK-be való felvétel id?pontja)
Téma:
Szakácskönyvek, receptek
táplálkozás
gasztronómia
ételrecept
cserkészet
Tartalmi leírás:
tartalomjegyzék: Tartalom
El?szó
A táplálkozás szerepe életünkben
A táplálkozás feladatai
A táplálkozás szervezetünk (tehát fizikai létünk) folyamatos m?ködését biztosítja
Az "adalékanyagok" fontossága
A "ken?anyagok"
A táplálkozás nemcsak fizikai, hanem lelki örömmel is jár
A táplálkozás kultúrát is jelent
Miért fontos a tábori konyha?
Visszapillantás a régi tábori konyhára
Körülbelül így nézett ki a mi tábori konyhánk
Mi változott az elmúlt évtizedekben?
Általános étkezési változások
A különleges étkezési változások
Hogyan jutottunk el a tábori étkeztetés új filozófiájának a megfogalmazásához?
A feln?ttcserkész is holtig tanul
El?ször csak "jó magyaros" ételeket akartunk
Mi lenne, ha a tábor kerettörténete szerint f?znénk?
A tábor étlapja köt?djön a tábor kerettörténetéhez
Mit csináljunk, ha nem tájhoz kötött kerettörténetünk van?
Az 1980/81-es kiképzési évben a Kárpát-medence megismerését t?ztük ki célként Juliánus-barát történetét magunkra alkalmazva
Hol tartunk ma?
Hogyan kalkuláljuk a tábori konyha anyagszükségletét?
A napi étkezés görbéje
Az étlap elkészítése
A tábor kerettörténete a kiindulási pont
Példák az anyagkalkuláció elvégzéséhez
A 2000-es Milléniumi Csapattábor étlapja a következ? volt
Nos, nézzük meg a "Bácskai rizses lerakottat reszelt sajttal"
Tejfeleshús zsemlegombóccal
Mit kedvelnek a gyermekek?
Reggelinél
Ebédnél, vacsoránál
Egyéb alkalmak
A tábori konyha napirendje
Receptek
Levesek
Gazdag zöldségleves
Palócleves
Gulyásleves
Csirkeaprólék-leves
Korhelyleves
Nyári gyümölcsleves
Levesbetétek
Húsételek
A pörkölt három készítési módja
Pörkölt pásztor módra
Pörkölt háziasszony módra
Pörkölt gazda módra
A különböz? pörköltek sajátosságai
Budai villásgulyás
Székelygulyás
A tejfeles húsok (paprikások)
Felsál vadasan palóc módra
Más tejfeles húsok és vadak
Sült húsok
Borsos szelet Kornélbá módra
Temesvári sertésborda zöldbabbal
Sült kacsa krumplival
Brassói aprópecsenye
Mirelite-hamburger reggeli sültként
Bundázott sült húsok
Petrezselymes rántott csirkecomb
Bundázott Mirelite-hamburger
Cserkész disznótoros
A májas hurka újszer?en
Halételek
Sült halak
Bajai halászlé cserkészmódra
Tészták
F?tt tészták
Tojásos tészta
Mákos guba
Juhtúrós, tepert?s, tejfeles krumplihaluska
Zsemlemorzsás angyalbögyör? (nudli)
Zsírban sült tészták
Lángos
Forgácsfánk (csörögefánk, her?ce)
Parázson sült tészták
Kürtös kalács
Molnárkalács
Krumpli lepény
Saláták
Zöldsaláták
Káposztasaláta
Egyéb zöldsaláták
Gyümölcssaláták
Vegyes gyümölcs-saláta
Édes utóételek
Gyümölcsbef?ttek
Mákos kukorica
Savanyúságok
Cserkész csalamádé
Köretek
Krumpli köretek
Tészta köretek
Öreg tarhonya köret
Galuska (nokedli)
Puliszka köret
Rizsköret
Zöldségköretek
Tábori italok
Reggeli italok
Kakaó
Növényi tea
Italok napközben és este
Napközben is folytatjuk az italkészítést
Hideg készteák
Anyagmérés mérleg nélkül
Tapasztalati értékek
Anyagok, mér?eszközök
Mennyi só kell?
Mennyi ?rölt paprika kell?
Adagnagyságok
F?z? és süt? eszközeink
Bográcsok, kondérok
Gázzsámolyok és a fazekak
A szécsényi molnárkalács süt?k
Az els? kürtöskalács-süt?nk
A Szabó-testvérek gázh?sugárzós kürtöskalács süt?je
A háromlángos nagyserpeny?
Függelék
Bizonyára sok pénz kell az ilyen min?ség? és változatos étkezéshez!
Egy ötnapos csapattábor teljes anyagszámítása
Étlap
Anyagszámítás (kalkuláció) az étlap ill. az ételreceptek alapján
Reggelik
Ebédek
Uzsonnák
Vacsorák
Bevásárlási lista anyagonként
Magamról is egy pár szót
Kivonat: Fülszöveg
A táborban nem elég f?zni, de még jól f?zni sem elég:
Értelmesen kell f?zni!
- A tábor kerettörténetét az étlappal is alátámasztani
- Egészségesen f?zni és haladó ételkészítési módokat alkalmazni
- A magyar tájkonyhák kit?n? ételeit a csekészekkel megismertetni
- A fiatal feln?ttcserkészekkel a tábori szakácsm?vészetet megszerettetni
- Olcsón és egyszer?en, s mégis kimagaslóan f?zni.
Mindez lehetséges! Ez a szakácskönyv lapról-lapra bizonyítja, hogy a magas
szint elérése nem lehetetlen. Ezt a majnafrankfurti magyar cserkészek
megvalósították, és évr?l-évre gyakorolják!
Ha a magyar cserkésztáborok konyhájának a fejl?déséhez ezzel a
szakácskönyvvel hozzárjárulhattunk, akkor érdemes volt a megírása.
Nyelv:
magyar
Típus:
szakácskönyv(ek)
Text (DCMIType)
Formátum:
application/pdf (IMT)
Azonosító:
példányazononosító: MEK-05395
urn:nbn:hu-7936 (URI)
Forrás:
Cserkész-szakácskönyv : a tábori konyha bevált gyakorlata / Klement Kornél$Majnafrankfurt : 84. sz. Lehel Vezér Cserkészcsapat ; Garfield, [N. J.] : Külföldi M. Cserkészszövets., 2001$OSZK: link.oszk.hu/libriurl.php?LN=hu&DB=oszk&SRY=an&SRE=2563733
Kapcsolat:
Andor Csaba: Ízes étkek (http://mek.oszk.hu/02500/02524/)
Szakácskönyv.lap (http://szakacskonyv.lap.hu)
Receptfüzet : Magyar tájak, magyar ízek (http://mek.oszk.hu/04400/04467/)
Klement Kornél: Faragókönyv cserkészeknek (http://mek.oszk.hu/05300/05396/)
Klement Kornél: Gyermeknevelés a szórványban (http://mek.oszk.hu/05400/05402/)