NDA
Bejelentkezés
Kapcsolat
Cserkész-szakácskönyv |
Tartalom: | http://mek.oszk.hu/05300/05395 |
---|---|
Archívum: | Magyar Elektronikus Könyvtár |
Gyűjtemény: | Életmód, gasztronómia |
Cím: |
Cserkész-szakácskönyv
alcím:
A tábori konyha bevált gyakorlata
egységesített cím:
Cserkész-szakácskönyv
|
Létrehozó: |
Klement Kornél
|
Dátum: |
2007-11-09 (MEK-be való felvétel id?pontja)
|
Téma: |
Szakácskönyvek, receptek
táplálkozás
gasztronómia
ételrecept
cserkészet
|
Tartalmi leírás: |
tartalomjegyzék:
Tartalom
El?szó A táplálkozás szerepe életünkben A táplálkozás feladatai A táplálkozás szervezetünk (tehát fizikai létünk) folyamatos m?ködését biztosítja Az "adalékanyagok" fontossága A "ken?anyagok" A táplálkozás nemcsak fizikai, hanem lelki örömmel is jár A táplálkozás kultúrát is jelent Miért fontos a tábori konyha? Visszapillantás a régi tábori konyhára Körülbelül így nézett ki a mi tábori konyhánk Mi változott az elmúlt évtizedekben? Általános étkezési változások A különleges étkezési változások Hogyan jutottunk el a tábori étkeztetés új filozófiájának a megfogalmazásához? A feln?ttcserkész is holtig tanul El?ször csak "jó magyaros" ételeket akartunk Mi lenne, ha a tábor kerettörténete szerint f?znénk? A tábor étlapja köt?djön a tábor kerettörténetéhez Mit csináljunk, ha nem tájhoz kötött kerettörténetünk van? Az 1980/81-es kiképzési évben a Kárpát-medence megismerését t?ztük ki célként Juliánus-barát történetét magunkra alkalmazva Hol tartunk ma? Hogyan kalkuláljuk a tábori konyha anyagszükségletét? A napi étkezés görbéje Az étlap elkészítése A tábor kerettörténete a kiindulási pont Példák az anyagkalkuláció elvégzéséhez A 2000-es Milléniumi Csapattábor étlapja a következ? volt Nos, nézzük meg a "Bácskai rizses lerakottat reszelt sajttal" Tejfeleshús zsemlegombóccal Mit kedvelnek a gyermekek? Reggelinél Ebédnél, vacsoránál Egyéb alkalmak A tábori konyha napirendje Receptek Levesek Gazdag zöldségleves Palócleves Gulyásleves Csirkeaprólék-leves Korhelyleves Nyári gyümölcsleves Levesbetétek Húsételek A pörkölt három készítési módja Pörkölt pásztor módra Pörkölt háziasszony módra Pörkölt gazda módra A különböz? pörköltek sajátosságai Budai villásgulyás Székelygulyás A tejfeles húsok (paprikások) Felsál vadasan palóc módra Más tejfeles húsok és vadak Sült húsok Borsos szelet Kornélbá módra Temesvári sertésborda zöldbabbal Sült kacsa krumplival Brassói aprópecsenye Mirelite-hamburger reggeli sültként Bundázott sült húsok Petrezselymes rántott csirkecomb Bundázott Mirelite-hamburger Cserkész disznótoros A májas hurka újszer?en Halételek Sült halak Bajai halászlé cserkészmódra Tészták F?tt tészták Tojásos tészta Mákos guba Juhtúrós, tepert?s, tejfeles krumplihaluska Zsemlemorzsás angyalbögyör? (nudli) Zsírban sült tészták Lángos Forgácsfánk (csörögefánk, her?ce) Parázson sült tészták Kürtös kalács Molnárkalács Krumpli lepény Saláták Zöldsaláták Káposztasaláta Egyéb zöldsaláták Gyümölcssaláták Vegyes gyümölcs-saláta Édes utóételek Gyümölcsbef?ttek Mákos kukorica Savanyúságok Cserkész csalamádé Köretek Krumpli köretek Tészta köretek Öreg tarhonya köret Galuska (nokedli) Puliszka köret Rizsköret Zöldségköretek Tábori italok Reggeli italok Kakaó Növényi tea Italok napközben és este Napközben is folytatjuk az italkészítést Hideg készteák Anyagmérés mérleg nélkül Tapasztalati értékek Anyagok, mér?eszközök Mennyi só kell? Mennyi ?rölt paprika kell? Adagnagyságok F?z? és süt? eszközeink Bográcsok, kondérok Gázzsámolyok és a fazekak A szécsényi molnárkalács süt?k Az els? kürtöskalács-süt?nk A Szabó-testvérek gázh?sugárzós kürtöskalács süt?je A háromlángos nagyserpeny? Függelék Bizonyára sok pénz kell az ilyen min?ség? és változatos étkezéshez! Egy ötnapos csapattábor teljes anyagszámítása Étlap Anyagszámítás (kalkuláció) az étlap ill. az ételreceptek alapján Reggelik Ebédek Uzsonnák Vacsorák Bevásárlási lista anyagonként Magamról is egy pár szót Kivonat:
Fülszöveg
A táborban nem elég f?zni, de még jól f?zni sem elég: Értelmesen kell f?zni! - A tábor kerettörténetét az étlappal is alátámasztani - Egészségesen f?zni és haladó ételkészítési módokat alkalmazni - A magyar tájkonyhák kit?n? ételeit a csekészekkel megismertetni - A fiatal feln?ttcserkészekkel a tábori szakácsm?vészetet megszerettetni - Olcsón és egyszer?en, s mégis kimagaslóan f?zni. Mindez lehetséges! Ez a szakácskönyv lapról-lapra bizonyítja, hogy a magas szint elérése nem lehetetlen. Ezt a majnafrankfurti magyar cserkészek megvalósították, és évr?l-évre gyakorolják! Ha a magyar cserkésztáborok konyhájának a fejl?déséhez ezzel a szakácskönyvvel hozzárjárulhattunk, akkor érdemes volt a megírása. |
Nyelv: |
magyar
|
Típus: |
szakácskönyv(ek)
Text
(DCMIType)
|
Formátum: |
application/pdf
(IMT)
|
Azonosító: |
példányazononosító:
MEK-05395
urn:nbn:hu-7936
(URI)
|
Forrás: |
Cserkész-szakácskönyv : a tábori konyha bevált gyakorlata / Klement Kornél$Majnafrankfurt : 84. sz. Lehel Vezér Cserkészcsapat ; Garfield, [N. J.] : Külföldi M. Cserkészszövets., 2001$OSZK: link.oszk.hu/libriurl.php?LN=hu&DB=oszk&SRY=an&SRE=2563733
|
Kapcsolat: |
Andor Csaba: Ízes étkek (http://mek.oszk.hu/02500/02524/)
Szakácskönyv.lap (http://szakacskonyv.lap.hu)
Receptfüzet : Magyar tájak, magyar ízek (http://mek.oszk.hu/04400/04467/)
Klement Kornél: Faragókönyv cserkészeknek (http://mek.oszk.hu/05300/05396/)
Klement Kornél: Gyermeknevelés a szórványban (http://mek.oszk.hu/05400/05402/)
|